dobre narzędzia

Proste programy do obsługi maszyn CNC, vivery, itp. Programy darmowe, napisane przez użytkowników forum

panoramix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: panoramix » 07 wrz 2011, 19:50

Z ręcznych narzędzi polecam "beta" naprawdę solidne są, z innych firm wurth, proxxon, facom, wera, jak wspomniałeś bahco. Z tanich narzędzi to chyba tylko coval :grin:

Tagi:

agrafek
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: agrafek » 15 wrz 2011, 10:03

Polecam, z wyższej półki :

Facom, Gedore, Knipex, Proxxon

Średnia półka :

Yato, Honiton, Draper

Tanie i dobre narzędzia to "nasz" NEO tools. Ja osobiście narzędzia firmy Coval odradzam, skończyłem z nimi zabawę na pogotowiu :mrgreen: Pękła nasadka i łapka załatwiona, a w grzechotce po dwóch latach rozleciał się mechanizm. ( a może miałem tylko pecha ? )

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 15 wrz 2011, 12:41

co do "coval" ... nazwa brzmi dumnie ale niektóre narzędzia po prostu źle leżą w dłoni.
nie co prawda się nie rozpadły jeszcze ale trzymanie niektórych w dłoni jest wyjątkowo nie wygodne.
"neo" ... fajne zabawki ale dużą część roboty na duże obciążenia nie daje rady. Pękają , krzywią się ... nie mówię wszystkie ale dosyć spora część.
Natomiast drobiazgi które są nie zapieczone , objechane to pracuje się nimi wygodnie. Odcisków na dłoniach nie robią więc można do lekkich prac polecić.

Ale skoro się wkroiłem w temat to co możecie polecić do mycia maszyn zatłuszczonych i nie zatłuszczonych ale żeby lakier nie matowiał lub spływał :?:
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

agrafek
Posty w temacie: 2

Post napisał: agrafek » 15 wrz 2011, 14:44

cnccad pisze:co możecie polecić do mycia maszyn zatłuszczonych i nie zatłuszczonych ale żeby lakier nie matowiał lub spływał
Ja stosuje alkohol izopropylowy/izopropanol tak do powierzchni mocno zatłuszczonych jak i bardzo delikatnej optyki z powłokami/elektroniki. Trochę mocniejszy ale równie dobry jest zmywacz DUPONT 3920S. Ale jego bał bym się stosować na bardzo delikatne powierzchnie.

bolej1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: bolej1 » 11 lut 2012, 17:04

Ja posiadam ten zestaw kluczy Bahco 94 elementów i jestem z niego bardzo zadowolony super narzędzia za przyzwoite pieniądze. Ja dałem ze niego 500zl widziałem ostatnio w sklepie Jula na promocji 499zl ;) polecam!

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 11 lut 2012, 18:23

cnccad pisze:Ale skoro się wkroiłem w temat to co możecie polecić do mycia maszyn zatłuszczonych i nie zatłuszczonych ale żeby lakier nie matowiał lub spływał :?:
http://www.voigt.pl/produkt/linia_produ ... _vc_242,16
spróbuj tego środka ,łatwo dostępny i w przystępnej cenie.
Pozdrawiam , Michał. ;)

elghato

Post napisał: elghato » 02 kwie 2012, 08:42

ja używam niemieckich Projahn - bardzo dobre narzędzia. Można kupić na www.nordtechnik.com.pl

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 02 kwie 2012, 09:42

mam parę kluczy Bahco, parę Proxxona, imbusy i wiertła z Dextera i nie narzekam na żadne, Bahco i Proxxon wręcz rewelacja tylko cena troche gryzie jak dla hobbisty
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

bbmaniek
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: bbmaniek » 10 kwie 2012, 21:50

Bahco produkuje dosc dobre narzedzia ale nie jest to chyba swiatowy lider w ich produkcji
Ja posiadam troche narzedzi firmy Snap On (USA) sa dosc drogie jak na Polskie warunki ale posiadaja wieczysta gwarancje na wszystkie narzedzia reczne Uszkodzone nzrzedzia oddajesz do sprzedawcy i dostajesz nowe Troche tansza opcja firmy Snap On jest jej podfirma Blue Point ktora rowniez posiada wieczysta gwarancje
Gedore podukuje tez dobre narzedzia ale powloka chromowa w porownaniu np ze Snap On wyglada tak jak by byla zrobiona w domowych warunkach
Kupujac raz dobre narzedzia mozesz sie nimi cieszyc przez cale zycie no chyba ze dostana nog :) dobre narzedzia to bezpieczna praca ( bez wizyt szpitalnych ) a i oszczednosc nerwow podczas zniszczenia narzedzia w najmniej odpowiednim momencie

shaggy
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: shaggy » 12 kwie 2012, 12:31

Ja w moim zakładzie używam narzędzi STAR TOOLS - solidne i niezawodne!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Software”