Dobra lutownica /stacja lutownicza do 500zł
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Dobra lutownica /stacja lutownicza do 500zł
Jaką polecacie dobrą stację do lutowania głównie elementów na PCB? Na czym mi zależy, to bezawaryjność, chcę aby temperatura była w miarę stała i odpowiednia, a także aby groty nie niszczyły się jak szalone jeden po drugim. Co myślicie o lutownicach na gorące powietrze? Zdają egzamin? Chcę wydać na ten cel do 500zł. Pozdrawiam.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Re: Dobra lutownica /stacja lutownicza do 500zł
Ja używam dwóch rodzajów lutownic , taka potrzeba . Jedna z nich to pistoletowy transformator , większe luty i montaż przewlekany . Druga nazwijmy ją precyzyjna ,stacja z regulacją temperatury sprawdza się przy lutowaniu , gorzej jest z wylutowaniem. Ale można dokupić dwustronny grot ,ułatwia wylutowanie elementów smd. Gorące powietrze stosuję do wylutowania wielopinowych elementów . ale to też sporo zabawy z oklejeniem taśmą kaptonową miejsc których nie chcemy przypadkiem rozlutować , mamo tego że mam dyszę 3 i 5 mm i strumień powietrza kierowany dokładnie w te miejsca co chcę i nawiew minimalny .
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Poczytaj, pooglądaj recenzje chińskich stacji na groty T12 i/albo T245.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
rynio_di pisze:ale to też sporo zabawy z oklejeniem taśmą kaptonową miejsc których nie chcemy przypadkiem rozlutować
Nigdy nic nie oklejałem, a wylutowywałem układy nawet z dość gęsto zaludnionych płytek. Co ta taśma kaptonowa niby ma dać?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Avalyah pisze:Co ta taśma kaptonowa niby ma dać?
Oklejasz tym np. złącza plastikowe żeby się nie stopiły przy szaleństwach hotem. Ale zastosowań jest więcej. Ogólnie dość przydatna.
Tak jak wyżej kolega pisał, chińczyk na groty T12 spisuje się bardzo dobrze. Ma grzałkę bezpośrednio w grocie i w mojej opinii jest przepaść między tym rozwiązaniem a chińczykami z grzałką osobno.
Zalety:
- bardzo szybko się nagrzewa
- grot zmienia się palcami w 10 sekund bez czekania aż wystygnie etc.
- są bardzo małe wahania temperatury na końcówce grota w czasie lutowania (zdecydowanie mniejsze niż w rozwiązaniu z grzałką osobno)
Trochę wprawy i idzie tym polutować nawet bardzo małe i ciasne PCB zarówno cyną ołowiową jak i bez. Mogę polecić z czystym sumieniem.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Jakiś czas temu kupiłem stację T12-X (na groty T12) i za nic nie wrócę do lutownicy z przykręcanym grotem 
Już nawet transformatorówki nie wyciągam bo te maleństwo daje radę

Już nawet transformatorówki nie wyciągam bo te maleństwo daje radę
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
dzięki, chociaż mniej więcej wiem czego szukać. https://allegro. pl/oferta/stacja-lutownicza-2w1-hot-air-t12-yihua-706-ii-moc-13723476544 co myślicie np. o tej? będzie dobra na początek? obecnie używam zwykłej lutownicy oporowej 60w z obi, ale co płytka, to nowy grot. 

Kto pyta, nie błądzi.
-
Ja bym jej osobiście nie polecił. Pracowałem na dwóch bardzo podobnych i obie uległy uszkodzeniu. Działają ale czasem świrują.
Raczej bym Ci polecił osobno hot air i lutownice. Często trzeba coś polutować gdzieś przy maszynie lub "w terenie" a nie na stole i targanie tego kloca ze sobą jest bardzo niewygodne. Dodatkowo istnieją dwa typy hot air. Jeden ma pompę w stacji a drugi wentylator w samej rączce / kolbie. Osobiście preferuję tę drugą opcję (czyli nie to co w linku) bo przewód jest dużo bardziej elastyczny i często dłuższy.
Dodatkowo niektóry kupują lutownicę na groty T12 ale z zewnętrznym zasilaczem 12V. Wtedy można sobie zasilać ją nawet z akumulatora w samochodzie. Ale jeśli wiesz, że z tego nie skorzystasz to zawsze lepiej wszystko w jednej obudowie mieć. Przy wyborze hot air'a zwróć uwagę, żeby miał czujnik który go będzie wyłączał przy odłożeniu kolby/rączki do podstawki.
Raczej bym Ci polecił osobno hot air i lutownice. Często trzeba coś polutować gdzieś przy maszynie lub "w terenie" a nie na stole i targanie tego kloca ze sobą jest bardzo niewygodne. Dodatkowo istnieją dwa typy hot air. Jeden ma pompę w stacji a drugi wentylator w samej rączce / kolbie. Osobiście preferuję tę drugą opcję (czyli nie to co w linku) bo przewód jest dużo bardziej elastyczny i często dłuższy.
Dodatkowo niektóry kupują lutownicę na groty T12 ale z zewnętrznym zasilaczem 12V. Wtedy można sobie zasilać ją nawet z akumulatora w samochodzie. Ale jeśli wiesz, że z tego nie skorzystasz to zawsze lepiej wszystko w jednej obudowie mieć. Przy wyborze hot air'a zwróć uwagę, żeby miał czujnik który go będzie wyłączał przy odłożeniu kolby/rączki do podstawki.
-
Nie kupuj tych chińskich wynalazków milion w 1. Kup dobrą stacje z lutownicą na groty, a na hota jeszcze przyjdzie czas.
Ja osobiście używam Quick 202D, ale to zdecydowanie poza Twój budżet. Z tej samej firmy powinno udać Ci się znaleźć model 3104, ale tam nie ma szybkiej wymiany grotów.
Gdybyś polował na markową używkę, to na pewno odpuść Pace. Weller albo Hakko będą ok.
Ja osobiście używam Quick 202D, ale to zdecydowanie poza Twój budżet. Z tej samej firmy powinno udać Ci się znaleźć model 3104, ale tam nie ma szybkiej wymiany grotów.
Gdybyś polował na markową używkę, to na pewno odpuść Pace. Weller albo Hakko będą ok.
-
Z tych tańszych:
https://allegr o.pl/oferta/stacja-lutownicza-techrebal-t12-x-oled-75w-t12-13129376574
Używam tego w pracy no i nie mogę się przyczepić. Lutowałem tym naprawdę małe elementy a i przy dużych złączach THT daje radę.
https://allegr o.pl/oferta/stacja-lutownicza-techrebal-t12-x-oled-75w-t12-13129376574
Używam tego w pracy no i nie mogę się przyczepić. Lutowałem tym naprawdę małe elementy a i przy dużych złączach THT daje radę.