Dobór sciernicy do szlifierki.

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Autor tematu
mariohs
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Dobór sciernicy do szlifierki.

Post napisał: mariohs » 25 sie 2014, 19:20

Witam kolegów, kupiłem ostatnio małą szlifiereczkę do wałków i otworów.Obecnie potrzebuję pomocy w dobraniu ściernicy do hartowanych materiałów 60HRC obróbka wykańczająca, więc mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie co jesteście mi w stanie polecić. Za wszelką pomoc z góry dzięki :mrgreen:

mariohs

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 25 sie 2014, 19:33

Ja śmigam na Norton-e 38A46JVBE

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
mariohs

Post napisał: mariohs » 25 sie 2014, 20:09

Ja w szlifierce jak kupiłem mam zamontowaną koloru niebieskiego, gościu szlifował na niej zawory wtryskowe, tych białych mam dwie na zabierakach i trzy nówki jeszcze. Mi zależy również na tym by powierzchnia po szlifowaniu była prawie jak po polerowaniu i żebym za często nie musiał obciągać ściernicy, na Nortonie patrzyłem i mają jakieś ze ścierniwem typu SG niemniej jednak nie miałem z tym do czynienia wiec nie chcę tego kupić a potem żeby mi leżakowało.
mariohs

zdzicho
Posty w temacie: 1

Post napisał: zdzicho » 25 sie 2014, 23:24

To jest tak . Jak chcesz mieć małą chropowatość(gładko) ,to musisz mieć drobne ziarno (80-220),a wtedy wydajność szlifowania,jest zdecydowanie mniejsza niż w przytoczonej przez kolegę WZÓR 46. Kompromisem jest ściernica 80M . Daje dobrą jakość powierzchni przy dość dobrej wydajności i dobrze trzyma profil. Obciąganie to chleb powszedni szlifierza i wykonuje się je tak często jak trzeba,a czynników ,które wpływają na owa konieczność jest wiele.
na razie sprawdź to co masz i zobaczysz jak ci wychodzi. Ściernica nie jest narzędziem ,które zużywa się w ciągu dnia ,czy tygodnia ,wiec zawsze zdarzysz kupić.

Autor tematu
mariohs

Post napisał: mariohs » 27 sie 2014, 17:48

Dzisiaj testowałem tą tarcze zamontowaną na szlifierce, powierzchnia wychodzi miodzio, na chwilę obecną nie mogę jej zdemontować by zobaczyć czy na bocznych papierkach nie ma jakiegoś oznaczenia bo nie zrobiłem sobie jeszcze przyrządu do wyważania ściernic. Jeszcze tylko oświetlenie trzeba zrobić i liniał pomiarowy po naprawie odebrać i pora żeby zaczęła się odrabiać.
mariohs

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”