Dobór pierścieni uszczelniających

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym
Awatar użytkownika

Autor tematu
wincentyk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3

Dobór pierścieni uszczelniających

Post napisał: wincentyk » 03 maja 2015, 12:25

Witam,
Proszę o wyjaśnienie, w jaki sposób prawidłowo dobrać wymiary pierścieni gumowych uszczelniających. Przykładowo do średnicy wału 40 mm dobrałem (z normy) pierścień typu A o średnicy zewnętrznej 80 mm. Zauważyłem na rysunkach, że pierścień ma przeważnie średnicę zewnętrzną zbliżoną do średnicy okręgu, który przechodzi przez środki kulek w łożysku. Tak też zrobiłem w swoim przypadku. Jednak według sprawdzającego, wizualnie nie wygląda to dobrze. Proszę o rzeczową odpowiedź.

Obrazek

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Re: Dobór pierścieni uszczelniających

Post napisał: peritus » 03 maja 2015, 15:36

wincentyk pisze: w jaki sposób prawidłowo dobrać wymiary pierścieni gumowych uszczelniających
Pierścienie uszczelniające są elementami znormalizowanymi.
Odpowiednie normy można znaleźć ... w internecie!
Np tutaj:
http://www.pkm.edu.pl/index.php/compone ... 2-06000232

Awatar użytkownika

Autor tematu
wincentyk

Post napisał: wincentyk » 03 maja 2015, 16:27

peritus pisze:
wincentyk pisze: w jaki sposób prawidłowo dobrać wymiary pierścieni gumowych uszczelniających
Pierścienie uszczelniające są elementami znormalizowanymi.
Odpowiednie normy można znaleźć ... w internecie!
Np tutaj:
http://www.pkm.edu.pl/index.php/compone ... 2-06000232
Oczywiście, że są znormalizowane. Akurat tak się składa, że dobierałem właśnie z tej strony, którą podałeś, jednak jak się okazało nie wszystkie zamieszczone tam pierścienie są z normy, co z resztą jest wspomniane w zastrzeżeniu.
Nie chodziło mi o wymiary samych pierścieni, ale o dobór wielkości pierścienia do danej sytuacji. U mnie łożysko jest dość potężne. Na rysunku (z lewej strony łożyska) jest pierścień A 40x80x7, przez co wygląda to dość dziwnie. Zmieniłem go (jak i oczywiście wymiar wału) na pierścień A 38x72x10 i minimalnie edytowałem jego kształt (gdyż nigdzie nie jest określony np. wymiar sprężynki).

Obrazek

Czy taki wygląd tego uszczelnienia jest do zaakceptowania?

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: peritus » 03 maja 2015, 16:48

wincentyk pisze: nigdzie nie jest określony np. wymiar sprężynki
Dla wyrobów znormalizowanych nie podaje się wymiarów elementów skłądowych lecz tylko wielkości charakterystyczne dla zastosowania tego wyrobu( gabaryty itp...)
Np. w łożyskach nie podaje się wymiarów kulek, koszyków itp, bo to ustala wytwórca danego detalu, czasem metodą know how i strzeżone tajemnicą wytwórcy)
Natomiast użytkowe proporcje wymiarów uszczelnienia podane są w linku jw.
i nie są ustalane "metodą do przyjęcia/akceptowania" tylko wynikają z dobranego typu uszczelnienia i jego wymiarów użytkowych podanych w normie.
Kształty/wymiary elementów nie zdefiniowanych w normie podaje się na rysunku schematycznie i symbolicznie, a w tabliczce/opisie podaje się typ uszczelniena i nr normy.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2015, 17:01 przez peritus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wincentyk

Post napisał: wincentyk » 03 maja 2015, 16:59

Zgadzam się z tym co napisałeś. Dodam, że w książce widziałem rysowanie tych pierścieni formą uproszczoną:

Obrazek

Jednak takie rysowanie w moim przypadku nie przejdzie.

Zapytam raz jeszcze - czy proporcjonalnie moje uszczelnienia wyglądają dobrze w stosunku do reszty?

huberts15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: huberts15 » 07 maja 2015, 02:18

Oczywiście, że wygląda dobrze, możesz tam nawet zastosować zwykły gumowy oring i jeżeli tylko spełni założenia konstrukcyjne to będzie dobrze, tutaj nie chodzi o wymiary a o pełnioną funkcję :)

Ogólnie są na pewno większe pierścienie niż przewiduje strona pkm.edu.pl, wystarczy wejść w katalogi firm produkujących simeringi i coś na pewno dobierzesz (wtedy zamiast normy do tabelki wpisujesz nr kat.) wymiary są Ci nie potrzebne, przy rysunku złożeniowym, powinno się pierścień zaznaczać schematycznie, bo rysunek taki jest w formie uproszczonej (ale co wiem z własnych doświadczeń na uczelniach różnie to bywa :) )

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: InzSpawalnik » 07 maja 2015, 23:51

WincentyK:

Twoj prowadzacy widzi ponadprzecietnej wielkosci pierscien "simmering" I to go drazni.
W pierwszym przypadku byl bardzo wysoki profil ( dlaczego ? ) a w drugim profil jest juz lepszy ale wciaz wizualnie wyglada na bardzo masywny - w porownaniu do lozyska.

W wiekszosci zastoswan pierscien uszczelniajacy bedzie mniejszy niz wewnetrzny pierscien lozyska - gabarytowo oczywiscie. Wynika to z prostej zasady - nie jest bowiem potrzebny zeby byl ani gram wiekszy. Pelni jedna funkcje I te 5-6mm gumy z metalowa wkladka I sprezynka sprawdza sie doskonale czy to dla walka 30mm I dla 90mm !

Rzeczowa odpowiedz: wybierz najmniejszy gabarytowo pierscien ktory bedzie pasowal do tego uklady walek-obudowa.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”