dobór pasowania

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
nivex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

dobór pasowania

Post napisał: nivex » 04 gru 2015, 15:31

Witam,
mam pytanie dotyczące pasowań. Mianowicie chodząc na rozmowy kwalifikacyjne niemal zawsze dostaje pytanie dotyczące pasowań np. masz wałek o średnicy 20 dobierz mu pasowanie na ścisk. I chciałbym wiedzieć jak wybrnąć z takiej sytuacji ponieważ o ile z doborem liter nie mam problemu to jak mam dobrać cyfry? Normalnie zerknąłbym do tabeli, ale co zrobić w takiej sytuacji?

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 04 gru 2015, 15:59

To nie chodzi o cyfry. Chodzi o zasadę.

Ponieważ łatwiej jest zawsze obrobić wałek, niż otwór, to przy zakładaniu pasowania zakłada się, że otwór będzie jako podstawowy (np. z pasowaniem H7), a do tego otworu będzie dorobiony wałek, z pasowaniem - no właśnie takim, jak potrzeba. Jeśli to ma być lekko wciskane, to wystarczy pasowanie mieszane, np. H7/j6. Jeśli potrzeba coś stabilniejszego, to wałek szlifujemy np. na p6.

Mały szczegół. Jeśli masz pasowanie do łożyska, to łożysko zwykle jest wykonane (zewnętrzna średnica) w tolerancji h6. Dlatego w tym przypadku otwór robisz na zasadzie stałego wałka, np. jako J7.

I o to właśnie chodzi w tym pytaniu. Reszta - wartości liczbowe znajdziesz w tabelach. Aha, starasz się detal wykonać w połowie pola tolerancji, a łożysko po prostu mierzysz przed wykonaniem obsady (otworu).

Autor tematu
nivex

Post napisał: nivex » 04 gru 2015, 16:27

Dzięki za pomoc. Chciałbym się jeszcze upewnić, bo miałem taką sytuację, że pytanie brzmiało: dokonać pasowania na ścisk na zasadzie stałego wałka o średnicy 20. Czyli jak podam np. 20P7/h6, to odpowiedź będzie prawidłowa?

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 04 gru 2015, 19:05

oczywiście, można tak. Ważne, żeby było małe h i duża litera z tych "na wcisk". Z reguły wałek jest ciut dokładniej pasowany. właśnie h6 ma mniejsze pole tolerancji niż użyte przez ciebie P7.

Tu wiesz: które są luźne, które mieszane, a które ciasne: http://www.pkm.edu.pl/index.php/compone ... 1-00010335

Autor tematu
nivex

Post napisał: nivex » 04 gru 2015, 20:33

Dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”