Cześć,
Jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie, nie zauważyłem działu stricte o szlifowaniu.
Potrzebuję Waszej pomocy ponieważ zaczyna nabierać kształtów moja szlifierka do płaszczyzn, stół już jeździ, wrzeciono się kręci, została kosmetyka. Jedną z tych kosmetycznych rzeczy jest przeszlifowanie stołu szlifierki i poniżej stołu magnetycznego za pomocą tejże szlifierki.
Problem pojawia się w momencie doboru ściernicy, bo jak wiadomo typy są różne a że nie mam doświadczenia w tej sprawie to nic mi nie mówią takie parametry jak grubość ziarna albo rodzaj spoiwa.
Proszę więc o pomoc ludzi którzy na szlifowaniu zęby zjedli (a na pewno znajdą się tutaj tacy), jaką ściernicę dobrać do takiej operacji? Będę wdzięczny również za wytłumaczenia dlaczego akurat taka a nie inna. Stół maszyny jest na pewno żeliwny, stół magnetyczny prawdopodobnie też.
Szlifowane będzie na mokro, średnica tarczy fi 300, wewn. 76 (jeśli ma to jakieś znaczenie).
Także pytam tych, którzy znają się na rzeczy: jakie spoiwo? Jaka grubość ziarna? Czy lepiej wąską ściernicą czy szeroką? Jakieś jeszcze parametry mam brać pod uwagę?
Pozdrawiam.
Dobór odpowiedniej ściernicy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Dobór odpowiedniej ściernicy
Myślę Kolego, że możesz zastosować się do tej "ściągawki" doboru parametrów do materiału i rodzaju obróbki. Nie są to "wyczynowe" parametry produkcyjne, gdzie nawet konkretny gatunek materiału ma swoją konkretną ściernicę, ale do typowych prac wystarczą.
Powodzenia!
Powodzenia!
- Załączniki
-
- Dobór ściernicy do materiału0001.pdf
- (300.69 KiB) Pobrany 28 razy
pozdrawiam,
Roman
Roman