jako, że jest to mój pierwszy dzień na forum oraz pierwszy post, chciałem się przywitać. Spędziłem tutaj pół soboty. Sporo tu ciekawych rzeczy

Na forum natrafiłem przy okazji poszukiwania informacji o obróbce drewna. Dokładnie chodzi o obróbkę twardego, dębowego drewna małych rozmiarów. Wiem już, że sporo tu fachowców, dlatego chciałem się poradzić jakie narzędzie zakupić oraz jak je najprościej i najtaniej dostosować do moich potrzeb.
Jak już wcześniej wspomniałem, planuję w najbliższym czasie rozpocząć dłubanie w drewnie. Z tego co poczytałem na forum i obejrzałem na youtube, najlepszym rozwiązaniem dla mnie byłby zakup wiertarko-frezarki, gdyż planuję samemu podkładać/przesuwać element pod unieruchomioną frezarkę. Przydadzą się również małe nawiercenia. Niestety ceny wiertarko-frezarek rozpoczynają się na 1.000 zł, co jak na początek mojej przygody, trochę za drogo.
Proszę o rady, jaką frezarkę polecacie zakupić oraz jaki stelaż z mocowaniem wykonać, żeby było tanio, prosto i dobrze oraz żeby frezarka była dobrze unieruchomiona i ustawiona prostopadle do stołu/podstawy. Dobrze by było również, żeby szło jej używać również jako wiertarki, czyli musiałaby móc pracować w osi Z (góra-dół). Może macie jakieś przykładowe zdjęcia?
Z góry dziękuję za pomoc!