Mam fajną robioną tokarkę konwencjonalną, gabarytowo podobną do tsb 20.
Denerwuje mnie jednak posuw wzdłużny zrealizowany przez śrubę. Wolałbym zmienić śrubę na listwę zębatą i dwa koła(koło korbki i pośredniczące zmieniające kierunek obrotu). Nie wiem tylko jaki moduł i liczbę zębów kół dobrać aby uzyskać sensowny posów, na jeden obrót korbki, dający się podzielić na 20 części(tyle mam na starej pokrętce którą zamierzam wykorzystać). Proszę o pomoc.
Dobór listwy zębatej do tokarki konwencjonalnej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
wiec moduł i przełożenia też muszą być parzyste.wilk pisze:sensowny posów, na jeden obrót korbki, dający się podzielić na 20 części

drogę s jednego obrotu koła zazębionego z listwą obliczysz z powyższego wzoru gdzie
s - droga
p - podziałka
U - obroty na minute (przyjmujemy "1")
z - ilość zębów
a - odległość od osi
m - moduł
DØ - średnica podziałkowa koła
ho - wysokość osi rzeczywistej
dalej przekładnia zmniejszajaca obroty korby

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kiedyś coś podobnego usiłowałem dobrać i najlepszy był moduł 1 / 21 zębów.wilk pisze:. Nie wiem tylko jaki moduł i liczbę zębów kół dobrać aby uzyskać sensowny posów
Posuw na obrót koła toczącego się po zębatce wynosił 66mm bez paru setek. Do tego dobrać przełożenie pośrednie, może wyjdzie coś blisko.
Pozdrawiam.
Tomek.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Poszedłem Twoim tropem i najlepsze przełożenie 6,6 ale musiałbym dać koła 99/15 zębów.Do tego dobrać przełożenie pośrednie, może wyjdzie coś blisko.
To mi komplikuje sprawę bo z 99 nie kupię gotowego i jest duże, przydałoby się jeszcze jedno przełożenie. Kombinacji moż być masakrycznie dużo niestety

Może ktoś da jakiegoś gotowca z fabrycznej maszyny?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Moim zdaniem lepiej byłoby zrobić przełożenie 3,3 - na obrót korbki miałbyś 20mm przesuwu. To rozsądna wielkość. Dalej przełożenie M1-10/33 lub 20/66.wilk pisze:Poszedłem Twoim tropem i najlepsze przełożenie 6,6 ale musiałbym dać koła 99/15 zębów.
Przy module 1 największe koło miałoby średnicę 68mm. Teraz tylko kwestia zdobycia odpowiednich kół zębatych...
Pozdrawiam.
Tomek.