Dobór koła zębatego, listwy zębatej, napędu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dobór koła zębatego, listwy zębatej, napędu
Witam, jestem nowy w temacie konstruowania tak więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem z doborem listwy zębatej, koła zębatego i napędu do tego mechanizmu. Mechanizm ma napędzać ramę znajdującą się na 4 prowadnicach. Masa układu wynosi ok. 600 [kg]. Prędkość posuwu układu powinna wynosić 0,25 [m/s] z dokładnością pozycjonowania ok. 1 [mm].
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
jak nie wiesz jak dobrać moduł(wytrzymałość), to popatrz jaką listwę ma tokarka z suportem o podobnej masie.. A co do wielkości koła to wychodzisz z obwodu koła x obroty(i dobieramy ilość zębów przyjętego modułu do obwodu),Barloc pisze:Mam problem z doborem listwy zębatej, koła zębatego i napędu do tego mechanizmu. Mechanizm ma napędzać ramę znajdującą się na 4 prowadnicach. Masa układu wynosi ok. 600 [kg]
lub odpowiednio przekształcamy sobie wzór

https://www.cnc.info.pl/topics64/dobor- ... t29702.htm
s=U•p•z
gdzie
s - droga
p - podziałka(mm)
U - obroty na minute (przyjmujemy "1")
z - ilość zębów
a - odległość od osi
m - moduł
DØ - średnica podziałowa koła
ho - wysokość osi rzeczywistej
ale dokładność pozycjonowania zależy od luzu międzyzębnego i dokładności kroków napędu.
A nie lepiej(dokładniej) śrubą jak w ploterach?
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Chciałem obliczyć moduł, ale poległem na tablicach, tak więc zostanę przy m=1. Założyłem wymiary koła, żeby obliczyć prędkość posuwu uwzględniając przy tym obroty tak żeby posuw wyszedł w granicy 0,35 [m/s]. Obliczyłem moment potrzebny na silniku i tego nie jestem pewien - wyszło mi 0,95 [Nm], żeby poruszyć ramę o masie 800[kg](zwiększyłem masę) znajdująca się na 4 prowadnicach. Czy moje obliczenia są poprawne ?