dobór kół zmianowych

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
mistixusx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5

dobór kół zmianowych

Post napisał: mistixusx » 17 lis 2020, 09:29

Dzień dobry,

Jeśli zakładanie kolejnych wątków jest niestosowne - proszę o usunięcie. Ale temat jest żywy i intensywny.
Zadanie: dobrać koła zmianowe w ten sposób żeby uzyskać możliwość wycinania gwintu o skoku 2,31mm - to jest dla średnicy rury 11/2''.
Obecnie skok wyliczyłem na poziomie około 0,6mm (jeden obrót wrzeciona daje 0,6mm posuwu supportu). Pomiar potwierdził, że obliczenia są prawdopodobne - wychodziło mi koło 5mm na 10obrotów wrzeciona.

Tymczasem potrzeba 2,31. Na poniższych zdjęciach widać zębatki całego układu wraz z gitarą oraz moje obliczenie i. Nie wiem czy poprawnie to zrobiłem. I jest policzone dla całego układu, nie tylko dla gitary. Jak wyżej napisałem, wychodzi podobnie jak w pomiarach.

Na zdjęciach umieszczam widok przełożeń, w tym gitary. Na drugim są obliczenia.

Obrazek
Obrazek

Przekładnia z trochę inaczej ułożonymi kołami ukazana jest na tym filmie

Moduł jest 1.5. Nie wiem jakie koła zmienić na jakie. Oczywiście coś sobie przeliczyłem - zmiana ilości zębów jednego lub kolejnego koła, ale ilości wychodzą ułamkowe i dziwne. Nie wiem do końca jak to zrobić. Chodzi o to, żeby te koła można było gdzieś na allegro jako używane kupić.

Grzegorz53
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Re: dobór kół zmianowych

Post napisał: Grzegorz53 » 18 lis 2020, 01:12

Witam, sądzę, że ten zestaw kół założony obecnie jest całkiem przypadkowy. Ktoś założył to co miał i cieszył się, że ma jakiś posuw. Przede wszystkim musisz uporządkować nawrotnicę. W tej chwili ona nie spełnia swojej funkcji i śruba pociągowa zawsze będzie kręciła się w jednym kierunku.
Pod trzema kołami, licząc od góry, powinny być dwa koła na osi obrotu nawrotnicy, jedno stałe o liczbie zębów jak koło na wrzecionie a drugie zmienne. Wtedy nie licząc nawrotnicy wystarczyłoby koło 40 i 110 zębów połączone dowolnym kołem pośredniczącym aby otrzymać 11 zwojów na cal.

Autor tematu
mistixusx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: mistixusx » 18 lis 2020, 10:03

Czyli dobrze myślałem - nawrotnica nie działa, koła w niej przypadkowe.
Od niej bym zaczął. Koła nawrotnicy powinny być takie same - to zrozumiałe.

Muszę zatem kupić dwie takie same zębatki. Po ile zębów? Widzę dwie opcje:
1. Na logikę najwygodniej byłoby żeby z=36 zębów czyli tyle ile ma górna zębatka na wale, wówczas byłoby zawsze przełożenie 1 i łatwiej bym obliczał koła zmianowe w samej gitarze. Czy dobrze myślę?
2. Ale nie wiem czy one nie będą za duże (nie mam dziś dostępu do maszyny), więc może zrobić 34 zęby czyli tak jak ma z6 na moim rysunku.

Co proponujecie?

Czy takie koła się nadają? https://www.ebmia.pl/kola-zebate-m15/27 ... 5-z34.html
Brakuje info z jakiej stali itd. Nie wiem gdzie takie rzeczy się kupuje. Na allegro i olx jakoś mało tych kół, aż jestem zdziwiony.

Grzegorz53

Post napisał: Grzegorz53 » 18 lis 2020, 11:38

Kolego, przeczytaj dokładnie ten temat a dużo wątpliwości Ci się wyjaśni :
identyfikacja-starej-tokarki-t80255.html
Koła górne nawrotnicy mogą ale nie muszą być takie same, powinny być takie jak zaprojektował producent , aby nawrotnica blokowała się w założonych pozycjach.
Koła surowe z hurtowni nadają się znakomicie , nie muszą być utwardzane, starczą na drugie życie tokarki, ale wymagają sporo pracy aby je wykończyć. Zarówno otwory i wpusty muszą być dokładnie zrobione. Może trafi się coś na aukcjach.
Rozbierz gitarę i zobacz, czy na osi obrotu nawrotnicy jest możliwe zakładanie kół, bo jeśli nie, to zmieni postać rzeczy.
Dwa górne koła nawrotnicy nie mają wpływu na przełożenie nawrotnicy. Przełożenie to zależy od koła na wrzecionie i koła w osi obrotu nawrotnicy. Zwykle wynosi 1.

Autor tematu
mistixusx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: mistixusx » 18 lis 2020, 22:18

Spokojniej i dokładniej przeczytałem Twoje wpisy. W zasadzie podałeś mi na tacy wszystko.
Informacja, że ostatnia zębatka nad gitarą musi być jak ta na wale wrzeciona - tłumaczy wszystko.

No i z40 oraz z110 - faktycznie wyjdzie zakładany skok. Koło z40 nawet mam - kręci się ale nie jest zazębione z innym. Potrzebuję więc kupić dwa koła:

- z36 - do nawrotnicy
- z110 do gitary

I będzie gitara. Gdzie to najlepiej kupić?

Bronsonboss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Bronsonboss » 18 lis 2020, 22:32

mistixusx pisze:I będzie gitara. Gdzie to najlepiej kupić?

Ja ostatnio zamawiałem w Centrum CNC, dobre ceny, mają koła z modułem 1 i 1,5

Autor tematu
mistixusx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: mistixusx » 19 lis 2020, 10:00

Podano mi orientacyjny koszt wycięcia koła 110 laserowo - 100zł. No to w sumie grosze. Ale bez ulepszania cieplnego. Obciążeń i obrotów w gitarze nie ma, ale jak to powinno być? Należy ulepszyć cieplnie, prawda?

Bronsonboss
Posty w temacie: 2

Post napisał: Bronsonboss » 19 lis 2020, 10:51

w podanym wyżej miejscu koło 127 zębów moduł 1 kosztuje koło 38zł, pewnie trzeba by otwór dorobić na średnicę odpowiednią i szerokość koła ale to zdecydowanie mniej niż cięcie laserem

Grzegorz53

Post napisał: Grzegorz53 » 19 lis 2020, 11:31

Koła 40 i 110 są zwykle w komplecie do takiej tokarki, ale tymczasowo można zmniejszyć wydatki i dać np. 20 i 55, o ile da się je połączyć np. kołem 127. Można też dać 24/66 lub 32/88 lub inna konfiguracja z 4 kołami. Zawsze trzeba sprawdzić, czy dany zestaw da się zmontować na gitarze. O hartowaniu kół zapomnij. Najlepiej to poszukaj na forach niemieckich, może znajdziesz gotową tabelkę dla podobnej tokarki ze śrubą 4/1".

Autor tematu
mistixusx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: mistixusx » 19 lis 2020, 12:01

Będę szukać, nie znajdę, to dorobię. Chwilowo dziękuję za pomoc, rozumiem co mam w temacie zrobić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”