Dobór gatunku stali a klasa chropowatości
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Dobór gatunku stali a klasa chropowatości
Witam,
Potrzebuje Waszej pomocy w doborze gatunku stali (poza stalą nierdzewną) pod kątem uzyskania jak najlepszej klasy chropowatości. Czy ulepszona stal utwardzona itp...? Wysoką (<1.25) klasę chropowatości potrzebuje osiągnąć przy roztaczaniu otworu na tokarce do fi 12h7. Temat sztywności układu pomińmy, chodzi wyłącznie o gatunek stali.
Potrzebuje Waszej pomocy w doborze gatunku stali (poza stalą nierdzewną) pod kątem uzyskania jak najlepszej klasy chropowatości. Czy ulepszona stal utwardzona itp...? Wysoką (<1.25) klasę chropowatości potrzebuje osiągnąć przy roztaczaniu otworu na tokarce do fi 12h7. Temat sztywności układu pomińmy, chodzi wyłącznie o gatunek stali.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2013, 17:31 przez mroovka, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Re: Dobór gatunku stali a klasa chropowatości
Φ12h7 to pasowanie wałka(w układzie stałego wałka) a nie otworu!mroovka pisze: Wysoką (>1.25) klasę chropowatości potrzebuje osiągnąć przy roztaczaniu otworu na tokarce do fi 12h7.
Klasa chropowatości nie zależy od rodzaju materiału, a od sposobu jego obróbki!
Wysoką klasę chropowatości Ra≤1,25 można osiągnąć za pomocą szlifowania.
.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Stały bywalec (min. 70)
zgadzam się z kolegą, 40H całkiem przyjemna stal w wersji ulepszonej obrabiałem ją w wersji 42 HRC. powierzchnia lustro, myślę że można zejść śmiało poniżej 1.25, kwestia tylko dobrego narzędzia, odpowiednich parametrów skrawania no i oczywiście odpowiednie mocowanie itd.malpa500000 pisze: OSTATNIO OBRABIALEM 40HM ULEPSZONA DO 38HRC ale nie pamietam dokładnie i swieciła sie jak...
Pozdrawiam
Mechan
Mechan
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
A jak głęboko chcesz "wejść" do tego otworu? Bo w otworze fi12 za dużo nie powalczysz przy roztaczaniu nożem. Czy będziesz miał zwykłą plastelinę S235 czy coś ulepszonego, to narzędzie będzie za mało sztywne, żeby dać najlepszą klasę powierzchni.mroovka pisze:doooobra chodzi mi o H7, ale nie skupiajmy sie na pasowaniu a na jak najlepszej klasie chropowatości. i dzięki za cenną poradę co do szlifowania. zgadzam sie, MOŻNA osiągnąc przez szlifowanie ale zależy mi na osiągnięciu jak najlepszego Ra w procesie roztaczania.