Dobór drewna do frezowania
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Dobór drewna do frezowania
Witam mam pewien element wyfrezowania niestety jego gabaryty powodują że nie opłaca mi się stosować aluminium. Styrodur i inne temu podobne materiały odpadają ze względu na zastosowanie
Wybór padł na drewno niestety konstrukcja tego elementu powoduje że będę musiał robić to w 2 zamocowaniach tzn przekładać i trzeba porobić "bazy"
Jaki rodzaj drewna nadaje się do precyzyjnego frezowania zależy mi aby po frezowaniu drewno było gładkie bez tzw"zadziorów"
pozdrawiam
Wybór padł na drewno niestety konstrukcja tego elementu powoduje że będę musiał robić to w 2 zamocowaniach tzn przekładać i trzeba porobić "bazy"
Jaki rodzaj drewna nadaje się do precyzyjnego frezowania zależy mi aby po frezowaniu drewno było gładkie bez tzw"zadziorów"
pozdrawiam
De profundis clamo ad Te, Domine
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Witam
Każde drewno nadaje się do frezowania i z tego co wiem każde się frezuje. Czy to drewno miekkie czy twarde nie ma żadnego probemu z obróbką. Poprostu trzeba ustawić odpowiednio sam proces obróbki i wszystko wychodzi bardzo ładnie. Drewno po takiej obróbce jest gładkie i bez zadnych "zadziorów" czy też "wąsów".
robert
Każde drewno nadaje się do frezowania i z tego co wiem każde się frezuje. Czy to drewno miekkie czy twarde nie ma żadnego probemu z obróbką. Poprostu trzeba ustawić odpowiednio sam proces obróbki i wszystko wychodzi bardzo ładnie. Drewno po takiej obróbce jest gładkie i bez zadnych "zadziorów" czy też "wąsów".
robert
-
-
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
to ja zapytam się jeszcze, jakiej wilgotności drewno najlepiej frezować? chodzi mi bardziej o wpływ na zużycie frezów, jakość obróbki, a nie o "pracowanie" drewna.KAJOS pisze:adico79, ma racje - drewno bukowe jak najbardziej tylko unikaj wilgoci bo drewno to taka gabka.
Domyslam sie że chodzi o jakis model ,tylko czy to ma być trwałe czy tylko sztuka dla sztuki ?