Dłutownica swojej konstrukcji
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Dłutownica swojej konstrukcji
Czy można by użyć np tokarkę do wycinania rowków wpustowych w otworach nie przelotowych (zamkniętych) w stali. Gdy robimy to w mosiądzu jest to możliwe. Lecz w stali to jest ciężko. Chodzi mi o pomysł bez większej inwestycji.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Oczywiście ze mozna tylko idxzie to dosyc wolno... trzeba przybierac po trzochu, ostatnio do dlutowania uzylem wiertarki stolowej(WS15):) mialem do dlutowania kanalki w odkuwkach i nie szlo zamocowac tego w uchwycie tokarki, przykrecilem do malutkiego stolu krzyzowego ze starego suportu jakiejs tokarki, dlutko w uchwyt, jedna reka trzymalem za kolo pasowe zeby sie nie przekrecalo a druga reka gora dol, gora dol i przybieranie po trochu. Jak trzeba to wszystko sie zrobi, ale na serie ta metaoda bym nie poszedl:)
Tue 40, WS-15, FDA-16 ;D i pare innych gratów...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Jednostkowo można "ręcznie", ale to mordęga. W necie jest kilka realizacji przystawki do dłutowania na tokarce z własnym napędem, można też takiej przystawki użyć jako pilnikarki. Konstrukcja jest prosta, z powodzeniem można zrobić samemu. Widziałem też filmik z wyrzynarką w tej rolijacekp pisze:Czy można by użyć np tokarkę do wycinania rowków wpustowych

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
ja mam w planach użyć tegoMACIUS20 pisze:ostatnio do dlutowania uzylem wiertarki stolowej(WS15)

jak by się kto chciał pobawić, to do krótkich rowków (ze względu na mały skok narzędzia, np małych w kołach pasowych czy drobnicy), można by na statywie ze stołem krzyżowym przystosować piłę szablastą, z nożem do dłutowania zamiast brzeszczotu...251mz pisze:Dobra by była piła ramowa

Ciekawe jak takie narzędzie dłutowałoby dłuższe rowki (przesuwając się wzdłuż całe, niezależnie od skoku noża)

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2