Dłutownica Fellowsa - jak to jest z tą szybkością ruchów?

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Dłutownica Fellowsa - jak to jest z tą szybkością ruchów?

Post napisał: skoczek » 20 lut 2011, 14:08

Witam serdecznie.
Zna ktoś tą dłutownicę Fellowsa: ? Ile skoków na minutę jest w stanie ten model wykonać? Z tego co wiem to dłutownice hydrauliczne są dużo, dużo szybsze, z resztą miałem okazję widzieć na własne oczy jak szybko hydrauliczna dłutowała koło, jednak interesuje mnie porównanie z dokładnie taką lub podobną dłutownicą mechaniczną. Szybkość pokazana na filmie jest zbliżona do najwyższej jaką potrafi osiągnąć ta maszyna, czy jednak jest możliwość ustawienia jej tak, by potrafiła wykonywać ruchy - powiedzmy - 5-10 razy szybciej? Jak to ogólnie jest z dłutownicami mechanicznymi Fellowsa?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, skoczek.

Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lut 2011, 16:05

Oglądałem kiedyś podobną , miała 4 predkości ustawiane. Przyśpieszyć można chociażby zmianą przełożeń tylko po co. Dłuciakiem nie pośmigasz.

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 20 lut 2011, 16:22

Witam.
W zakładzie gdzie robiono koła zębate widziałem dłutownicę hydrauliczną Fellowsa która miała około 2-4 skoki na sekundę. Nie było to jakieś cudo techniki lecz maszyna mająca co najmniej 20-25 lat. Po niedługiej chwili koło zębate (nieduże) wyskakiwało gotowe. Prędkość tej dłutownicy z filmu wydaje mi się żółwia więc ciekaw jestem czy jest możliwość pogonienia jej, tak razy 5 co najmniej...
Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: IMPULS3 » 20 lut 2011, 16:40

Nawet jeżeli nie będziesz mógl zwiększyć ilości skoków w samej maszynie to zawsze możesz zmienić przelożenie między silnikiem a samą dlutownicą.
Weż pod uwagę że ilość skoków musisz dobrać w zależności od twardości materialu. A dlutaki są droooogie. :roll:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lut 2011, 16:44

skoczek pisze: Po niedługiej chwili koło zębate (nieduże) wyskakiwało gotowe. .
Koło na lilmie ma na oko kolo 400mm i moduł pewnie 5. Szybciej to sie pewnie nie da :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”