Dłutowanie na CNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Dłutowanie na CNC
Witam, próbowaliście dłutować za pomocą np. frezarki 3 osiowej albo tokarki? Jednorazowe dłutowanie chyba nie zrobi maszynie krzywdy?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Dłutowanie na CNC
a frezarka? Bo widziałem jak na centrum frezarko-tokarskim(XYZB+narzędzie obrotowo-indeksowane) był wykonywany rowek w piaście na wpust i mi się to jak cholera spodobało xd
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
A ja dość często dlutowalem na frezarce 3 osi. Co prawda przybieranie max po 0.2mm ale z posowem 2000. I jakoś maszyna przeżyła.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Chyba trzeba zacząć od tego w jakim materiale...
Swego czasu byłem zmuszony zrobić rowek w ślepym otworze, dłutownica odpadała ponieważ z każdym przesuwem głębokość rowka zmniejszałem o 0.15mm i frezarka spokojnie dała rade, z tym że materiał to dural, w stali próbowałem i szło ale szybko odpuściłem bo to jednak rzeźnia dla prowadnic i śruby.
Pozdrawiam.
Chyba trzeba zacząć od tego w jakim materiale...
Swego czasu byłem zmuszony zrobić rowek w ślepym otworze, dłutownica odpadała ponieważ z każdym przesuwem głębokość rowka zmniejszałem o 0.15mm i frezarka spokojnie dała rade, z tym że materiał to dural, w stali próbowałem i szło ale szybko odpuściłem bo to jednak rzeźnia dla prowadnic i śruby.
Pozdrawiam.