Dluga brama przesuwna, Konstrukcja pomoc
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam .Ja bym nie robił problemu że profile tylko 9 m bo przecież odczegos jest spawarka i zawsze mozna przedlużyc a miesce łaczenia wyszlifować .Ja jednak proponuje wejść na strony Kowalstwo Artystyczne tam jest wszystko pokazane .Ja osobisci na poczatku umocowalbym kolo prowadzace poruszajace sie po szynie wmurowanej w ziemie .Przy tak długiej bramie należy zastosować wózki z 3 parami kołek i to metalowych bo jak sie bedzie sprawowal poliamid nie wiem.POzdrawiam!!
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 9
po większych przemyśleniach i pewnych podglądnięciach doszedłem do następujących wniosków:
długość światła +długość bramy 1050(760+290)
wózki 9 rolkowe metalowe, 4 pary rolek +jedna poziomo
profil jezdny pól zamknięty spawany z dwóch 6m bo nie mozna dostac 12, spawane z przetopem jednak podczas spawani trzeba będzie podkładać do środka miedziane blaszki zęby nie "wpaść"do środka
długość światła +długość bramy 1050(760+290)
wózki 9 rolkowe metalowe, 4 pary rolek +jedna poziomo
profil jezdny pól zamknięty spawany z dwóch 6m bo nie mozna dostac 12, spawane z przetopem jednak podczas spawani trzeba będzie podkładać do środka miedziane blaszki zęby nie "wpaść"do środka
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Witam
Na co dzień w firmie wykonuję takie bramy, to trochę na ten temat mam do powiedzenia
Wózki jezdne kup w firmie Pomarol mają naprawdę dobre ( ja bym dał 6 parowe ) i do tego musisz mieć rolkę podporową przednią z najazdem. A brama ze sztachetami to wlce nie jest taka lekka a do tego jak założone zostanie kiepskiej jakości drewno to z bramy po pewnym czasie robi się śmigło. Ogon nie musi być taki długi wystarczy 2300 mm.
Zanim zaczniesz robić mocno się zastanów bo już nie jedną zpapraną bramę widziałem i płacz właściciele i wykonawcy.
Na co dzień w firmie wykonuję takie bramy, to trochę na ten temat mam do powiedzenia

Wózki jezdne kup w firmie Pomarol mają naprawdę dobre ( ja bym dał 6 parowe ) i do tego musisz mieć rolkę podporową przednią z najazdem. A brama ze sztachetami to wlce nie jest taka lekka a do tego jak założone zostanie kiepskiej jakości drewno to z bramy po pewnym czasie robi się śmigło. Ogon nie musi być taki długi wystarczy 2300 mm.
Zanim zaczniesz robić mocno się zastanów bo już nie jedną zpapraną bramę widziałem i płacz właściciele i wykonawcy.
Pozdrawiam Krzysztof G.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Moim zdaniem to nie są potrzebne poprzeczki w samym świetle bramy, te skośne niebieskie, i profil 80x80x5 to trochę przesada
wystarczy 80x40x3 tylko dolny daj 80x60 ( jak go dostaniesz ) a ramę zrób z 80x40x2 a nawet niektóre elementy bym zrobił z 60x40x2. To ma być konstrukcja jak najlżejsza !!! Najpierw spawasz całą ramę a później wszystko przyspawujesz do dolnego profilu.W środek wspawujesz jeszcze kątownik 30x30 do przykręcenia odeskowania

Pozdrawiam Krzysztof G.