Dlaczego złamał się gwintownik?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Dlaczego złamał się gwintownik?
Chlorek żelaza w roztworze wodnym w stężeniu 20....25 % i po godzinie z gwintownika zostanie wspomnienie, a aluminium nie ruszy.
Co robić żeby nie złamać następnego?
Kupić gwintownik do aluminium.
Kupić długi gwintownik.
Gwintować ręcznie lub wkrętarką.
Nie oliwić, bo w alu, to i tak nic nie pomaga.
Sprawdzić, czy średnica otworu po wierceniu, to na pewno 4.2 mm?
Co robić żeby nie złamać następnego?
Kupić gwintownik do aluminium.
Kupić długi gwintownik.
Gwintować ręcznie lub wkrętarką.
Nie oliwić, bo w alu, to i tak nic nie pomaga.
Sprawdzić, czy średnica otworu po wierceniu, to na pewno 4.2 mm?
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Grzegorz53 pisze:No tak, po co cokolwiek robić, kiedy wszystko można kupić, z dostawą na jutro.
Jeśli ma dużo innej roboty to w czasie dostawy może zarabiać pieniądze, a kupiony sprzęt i tak pójdzie w koszty i raczej wytrzyma dłużej niż dorobiony.
CZAS TO TEŻ PIENIĄDZ.
Dodane 19 minuty 23 sekundy:
kolec7 pisze:Nie oliwić, bo w alu, to i tak nic nie pomaga.
Parafina pomaga aby wióry się nie lepiły ale najlepiej gwintownik do alu z odpowiednią powłoką.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Spróbuję chyba z tym chlorkiem żelaza, już zamówiłem roztwór 40%. Przyda mi się on w przyszłości do wytrawiania napisów na stali. A jedna godzina wystarczy? Nie zniszczy mi to czarnej anody i na pewno nie uszkodzi aluminium?
Dodam, że zrobiłem pozostałe gwinty zestawem 3 gwintowników ręcznych, bez najmniejszego problemu, choć trwało to znacznie dłużej.
Dodam, że zrobiłem pozostałe gwinty zestawem 3 gwintowników ręcznych, bez najmniejszego problemu, choć trwało to znacznie dłużej.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Rafalgl pisze:Dodam, że zrobiłem pozostałe gwinty zestawem 3 gwintowników ręcznych, bez najmniejszego problemu,
I nic dziwnego, w maszynowym masz 3 w 1, i ich obciążenia też... w dodatku długie maszynowe mają bardzo długi nakrój, a to oznacza więcej "zębów" w materiale na raz (kto gwintował np ACME gwintownikiem ręcznym, ten wie o czym mówię..)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
To w końcu lepszy długi czy krótki, bo przed chwilą ktoś pisał, że lepiej długim? Maszynowych będę używał nadal, ale przy elementach mniej cennych lub takich w których łatwiej będzie go usunąć w razie problemu.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Co do maszynowych , to spróbuj gwintowniki Reca Ultra i nie będziesz miał problemów.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Rafalgl pisze:To w końcu lepszy długi czy krótki, bo przed chwilą ktoś pisał, że lepiej długim?
Napisałem, że ręcznym miałeś bez problemu, bo cofasz co ileś obrotu by zerwać i wysypać wiór, a maszynowy leci ciągiem → jak napisałeś "Gwintownik jest oblepiony aluminium"... Taka jest różnica między ręcznym i maszynowym gwintowaniem...
pozdrawiam,
Roman
Roman