Dimetria i izometria
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
No to skoro już do perfekcji opanowałeś rzutowanie prostokątne to przejdźmy do perspektywy. 
Zacznij od narysowania układu odniesienia, czyli płaszczyzn zawartych między osiami x,y,z; w/g. linku który podałem.
Następnie wpisz podstawę bryły (prostokąt) pomiędzy osie x,y. Będzie miała wygląd rąbu.
Ja przynajmniej tak robię, zaczynam od dołu i rysuję w górę.
I tu uważaj, w izometrii wszystkie wymiary pozostają niezmienne.
W dimetrii wymiary oznaczające głębokość po osi x ulegają skróceniu o 50%, jak ktoś nie wie, tzn. o połowę.
Twój ruch Mycek
Długo, długo nic...
Widzę Mycek że się poddałeś, szkoda bo mogłeś się czegoś nauczyć.

Izometrię wykonujesz podobnie, trochę z innej perspektywy nie zmieniając żadnych wymiarów, ale pewnie to już wiesz skoro czytałeś w internetach.

Zacznij od narysowania układu odniesienia, czyli płaszczyzn zawartych między osiami x,y,z; w/g. linku który podałem.
Następnie wpisz podstawę bryły (prostokąt) pomiędzy osie x,y. Będzie miała wygląd rąbu.
Ja przynajmniej tak robię, zaczynam od dołu i rysuję w górę.
I tu uważaj, w izometrii wszystkie wymiary pozostają niezmienne.
W dimetrii wymiary oznaczające głębokość po osi x ulegają skróceniu o 50%, jak ktoś nie wie, tzn. o połowę.

Twój ruch Mycek

Długo, długo nic...
Widzę Mycek że się poddałeś, szkoda bo mogłeś się czegoś nauczyć.

Izometrię wykonujesz podobnie, trochę z innej perspektywy nie zmieniając żadnych wymiarów, ale pewnie to już wiesz skoro czytałeś w internetach.

Pozdrawiam Sławek