kupiłem niedawno Deckel Maho z 1997r. Maszyna przyjechała z Austrii i miała zamienione osie Z z Y. Próbując śledzić dokumentacje po niemiecku udało mi się te osie zamienić, ale jak to bywa w życiu coś musiało pójść nie tak. Pozycje bazowe po zamianie osi nie do końca były prawidłowe... stół nie obniżył się wystarczająco i drzwiczki do magazynu narzędzi nie mogły się otworzyć. Po zmianie stałych maszyny nie sprawdziłem czy jest te drzwiczki się otwierają no i serwo poruszające chwytakiem uderzyło w te drzwiczki i się zatrzymało.
Frezarka podczas próby zbazowania osi XYZ wyświetla błędy
E323: tool changer in undefined position
E302: Tool changer arm not centered

Nie znalazłem żadnego info o wejściu w jakiś tryb serwisowy dla tak starego millplusa, nowsze wersje mają możliwość wpisana hasła przy podglądzie IO jednak tutaj nie ma o tym mowy.
Serwo które napędza chwytak to INDRAMAT MKD 041 B-144-KP1. Sterownik serwa DKC 1.1-030-3. Sterownik serwa nie ma żadnych błędów i wyświetla sygnał "bb" - Ready to operate.
Czytając o tym serwie podłączyłem się oprogramowaniem DriveTop. Odblokowując hamulec zewnętrznym zasilaniem ustawiłem serwo na pozycji, która widnieje jako bazowa ale to nie pozwoliło na bazowanie całej maszyny. Nie znalazłem możliwości, aby z poziomu DriveTop mógł przeprowadzić bazowanie, wygląda tak jakby tylko ustawiało się parametry i co najwyżej kasowało błędy.
Czy jest jakiś sposób na bazowanie tego serwa z MillPlusa lub jakikolwiek inny sposób?
Na zdjęciu dolne drzwiczki uderzyły w górną blachę - czerwona kreska.