DECKEL MAHO DMU 60T - Mill Plus v320 bazowanie serwa wymiany narzędzia

Jak zbazować ramie wymiany narzędzia w DMU60T 1997r. Mill Plus v320

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

Autor tematu
arcusb
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

DECKEL MAHO DMU 60T - Mill Plus v320 bazowanie serwa wymiany narzędzia

Post napisał: arcusb » 23 kwie 2024, 09:45

Witam,

kupiłem niedawno Deckel Maho z 1997r. Maszyna przyjechała z Austrii i miała zamienione osie Z z Y. Próbując śledzić dokumentacje po niemiecku udało mi się te osie zamienić, ale jak to bywa w życiu coś musiało pójść nie tak. Pozycje bazowe po zamianie osi nie do końca były prawidłowe... stół nie obniżył się wystarczająco i drzwiczki do magazynu narzędzi nie mogły się otworzyć. Po zmianie stałych maszyny nie sprawdziłem czy jest te drzwiczki się otwierają no i serwo poruszające chwytakiem uderzyło w te drzwiczki i się zatrzymało.

Frezarka podczas próby zbazowania osi XYZ wyświetla błędy
E323: tool changer in undefined position
E302: Tool changer arm not centered
Obrazek
Obrazek

Nie znalazłem żadnego info o wejściu w jakiś tryb serwisowy dla tak starego millplusa, nowsze wersje mają możliwość wpisana hasła przy podglądzie IO jednak tutaj nie ma o tym mowy.

Serwo które napędza chwytak to INDRAMAT MKD 041 B-144-KP1. Sterownik serwa DKC 1.1-030-3. Sterownik serwa nie ma żadnych błędów i wyświetla sygnał "bb" - Ready to operate.
Czytając o tym serwie podłączyłem się oprogramowaniem DriveTop. Odblokowując hamulec zewnętrznym zasilaniem ustawiłem serwo na pozycji, która widnieje jako bazowa ale to nie pozwoliło na bazowanie całej maszyny. Nie znalazłem możliwości, aby z poziomu DriveTop mógł przeprowadzić bazowanie, wygląda tak jakby tylko ustawiało się parametry i co najwyżej kasowało błędy.

Czy jest jakiś sposób na bazowanie tego serwa z MillPlusa lub jakikolwiek inny sposób?

Na zdjęciu dolne drzwiczki uderzyły w górną blachę - czerwona kreska.
Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

TomaszUrbaniak
Posty w temacie: 1

Re: DECKEL MAHO DMU 60T - Mill Plus v320 bazowanie serwa wymiany narzędzia

Post napisał: TomaszUrbaniak » 26 kwie 2024, 07:36

Witaj posiadam taką maszynę i wiem z doświadczenia że najlepszym rozwiązaniem tego typu problemu jest ustawienie jej w pozycji wyjściowej i wgranie Millplusa od nowa. Zaoszczędzisz czas nerwy i kombinowanie

Autor tematu
arcusb

Post napisał: arcusb » 16 maja 2024, 12:11

Wgranie nowego systemu w tym przypadku nie wiem czy by cokolwiek zmieniło. Tzn. problemem jest urządzenie peryferyjne, które nie wskazuje pozycji bazowej. Z nowym systemem to serwo dalej ma dokładnie taką sama pozycję i w sterowniku nic się nie zmieni, czyli główny system sterujący dalej będzie otrzymywał informację, że nie jest w pozycji.

Wysłałem zapytanie do DMG ale na razie cisza...

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 16 maja 2024, 15:07

Zrób zdjęcie maszyny z tyłu. Nie osłon, tylko wymieniacza narzędzia który jest pod nimi. Maszyna woła o jakieś ramię, które jest nie w pozycji, co to za ramię?

Pozdrawiam.

Autor tematu
arcusb

Post napisał: arcusb » 27 cze 2024, 13:48

Mały update.

W skrzynce elektrycznej znajdują się przełączniki, (które wcześniej przeoczyłem...) przełączając 19S2 wyzwalają się na pulpicie przyciski pozwalające poruszać ramieniem/magazynem i wszystkimi osiami. bez zabezpieczeń.
Obrazek

Poruszałem ramieniem, żeby ustawić serwo tego ramienia w pozycji domowej. Po sprawdzeniu przez Drivetop wszystko wygląda, że jak najbardziej się wszystko udało.
Obrazek

Po restarcie maszyny niestety, otrzymuję dalej te same błędy czyli ramię jest w niezdefiniowanej pozycji...

Tutaj magazynek z ramieniem od strony załadunkowej narzędzi
Obrazek
TomaszUrbaniak pisze:
26 kwie 2024, 07:36
Witaj posiadam taką maszynę i wiem z doświadczenia że najlepszym rozwiązaniem tego typu problemu jest ustawienie jej w pozycji wyjściowej i wgranie Millplusa od nowa. Zaoszczędzisz czas nerwy i kombinowanie
Chyba wraca ten pomysł. Tomasz, masz i czy wiesz jak podgrać system do MillPlusa? Czy trzeba wołać DMG czy inny serwis do tego?

myrek2

Post napisał: myrek2 » 13 mar 2025, 23:09

Witam
Niewiem, czy temat jeszcze aktualny, ale jakiś czas temu miałem podobny przypadek. Ramię magazynu zablokowane w drzwiach. U mnie pomogło wejście do trybu serwisowego magazynu. W zakładce I/O wpisujesz hasło 78900000 pojawia się przycisk na bocznym menu do ustawiania magazynu. Jak dobrze pamiętam pozycja wyjściowa to: tarcza w pozycji 1 (na czujniku indukcyjnym), ramię w górze, przed pobraniem narzędzia, widełki 1.
Co najważniejsze to kolejność faz na zasilaniu. U mnie ktoś przepiął do innego gniazdka maszynę I to było powodem problemów z magazynem. Przy błędnym podłączeniu faz ramię wykonuje tylko 1 krok ruchu i potem trzeba restartować maszynę. Sprawdź czy to pomoże.

Autor tematu
arcusb

Post napisał: arcusb » 25 mar 2025, 20:32

Jeżeli chodzi o wejście w tryb serwisowy to przy moim starszym modelu działa to przy pomocy przełączenia bodajże włącznika 19S2, wtedy pojawia się możliwość ruchu ręcznego elementów.

Załatwię sobie miernik kolejności faz to sprawdzę czy wszystko w porządku, jak na razie odłączyłem maszynę od zasilania i po sprawdzeniu faz podłączę znowu. niestety mam tylko jedno gniazdo 3 fazowe. Dam znać co wyszło z tego.

Autor tematu
arcusb

Post napisał: arcusb » 30 mar 2025, 11:36

Niestety sprawdziłem gniazdko i tuż przy samym kablu w szafie sterowniczej i wszystko dobrze podłączone. Podłączyłem maszynkę ponownie i spodziewanie te same błędy wyświetlone.

Awatar użytkownika

espesp1
Posty w temacie: 2

Post napisał: espesp1 » 15 kwie 2025, 20:31

Witam,
Czy może ktoś udostępnić tablice wejść cyfrowych? Na maszynie wyświetla się błąd e323 czyli Werkzeugwechsler in udef. Position. Wszystkie czujniki działają. Ramie ustawione prawidłowo.

kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: kszumek » 15 kwie 2025, 21:39

Witam
a w stałych maszynowych nic nie było zmieniane ?
jeśli masz to poczytaj opis stałych, może coś cie naprowadzi
któraś stała odpowiada za typ zmieniacza ,powinno dać się go w ogóle wyłączyć do testu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”