Darmowy program do rysunku 2D

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

dlugi81
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Re: Darmowy program do rysunku 2D

Post napisał: dlugi81 » 18 gru 2019, 13:00

jeszcze draftcad został darmowy

sad_madman
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: sad_madman » 24 gru 2019, 01:40

a ten draftcad jest w pełni darmowy do użytku komercyjnego ?

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jasiu... » 08 lip 2024, 18:22

Czyżby techcad był za darmo Bo na stronie wychodzi, że jest w abonamencie.

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: cawboy » 08 lip 2024, 18:52

jasiu... pisze:Czyżby techcad był za darmo

Nie, to tylko następny Januszek, Tomaszek czy jakoś tak. Co jest złego w Librecad czy też Freecad że ludzie chcą płacić za takie buble?
Krak.

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: jasiekk7 » 08 lip 2024, 20:25

Z darmowych profesjonalnych jest nanocad 5. Obsługa o niebo lepsza niż Librecad czy freecad, przypomina darmowego draftsighta (tzn kiedyś darmowego). Nie zauważyłem problemów z DXFami jakie miewają librecad czy freecad.

Trzeba się zarejestrować i co roku odnawiać więc skończyć może jak wspomniany draftsight. Na firmę max 5 darmowych licencji.
W zamian każde uruchomienie zachęca do kupna nanocad 24.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 08 lip 2024, 21:03

jasiekk7 pisze:
08 lip 2024, 20:25
Z darmowych profesjonalnych jest nanocad 5. Obsługa o niebo lepsza niż Librecad czy freecad, przypomina darmowego draftsighta (tzn kiedyś darmowego). Nie zauważyłem problemów z DXFami jakie miewają librecad czy freecad.

Trzeba się zarejestrować i co roku odnawiać więc skończyć może jak wspomniany draftsight. Na firmę max 5 darmowych licencji.
W zamian każde uruchomienie zachęca do kupna nanocad 24.
I tutaj jest podstawowy problem, że ludzie grają w pieniądze, zamiast w pokera.
Nie jest ważne czy za program trzeba autorowi zapłacić (bo czasem naprawdę warto), ważne jest na jakiej licencji program dostajesz.
Tak naprawdę darmowe programy nie istnieją, zawsze ich nauka i opanowanie kosztuje, przynajmniej czas, ale czas to też pieniądz.
Licencji GPL nie można cofnąć i najgorsze co może spotkać użytkownika to zaprzestanie rozwoju i wsparcia.
Jak Ci ktoś proponuje "darmową subskrypcję" to na pewno zostaniesz wydymany...

adadur
Posty w temacie: 2

Post napisał: adadur » 16 lip 2024, 06:52

Jeśli jesteś uczniem/studentem możesz korzystać z oferty AutoDesk (AutoCAD, AutoCAD Mechanical, ... Electrical itp itd, ponad 50 programów)
Instrukcja jak założyć konto/licencje studencką (licencja roczna z możliwością odnawiania)
https://www.pccpolska.pl/licencja-stude ... i-odnowic/
Licencja dotyczy szkoł średnich i wyższych wybranych szkół/uczelni - jeśli nie ma twojej szkoły na liście jest szansa ją zgłosić/dodać
Dostępne programy:
https://www.autodesk.com/education/edu- ... ndividuall

titadan949

Post napisał: titadan949 » 10 paź 2024, 11:15

cawboy pisze:
08 lip 2024, 18:52
jasiu... pisze:Czyżby techcad był za darmo

Nie, to tylko następny Januszek, Tomaszek czy jakoś tak. Co jest złego w Librecad czy też Freecad że ludzie chcą płacić za takie buble?
Jeśli dla ciebie bublem jest wszystko co kosztuje, mogę tylko współczuć. Płacić mi ale nie ja to stan umysłu :wink:

Bezpłatne apki często są wadliwe, nie są rozwijane lub lada moment będą płatne.

Dziś wszystko idzie w internet i abonament, też narzędzia do rysowania. Dlatego np. powstał AutoCAD Web. Niestety to bardziej gadżet niż poważny program. Chce narysować symbol drzwi tj. kreskę i łuk 0-90 stopni i się nie da. Działa tylko łuk przez 3 punkty. No i narzędzia zajmują 1/3 ekranu. Dramat. Dlatego każda alternatywa mile widziana nawet jeśli trochę kosztuje.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Kontakt:

Post napisał: JacekBelof » 10 paź 2024, 13:00

titadan949 pisze:Jeśli dla ciebie bublem jest wszystko co kosztuje, mogę tylko współczuć. Płacić mi ale nie ja to stan umysłu

Przede wszystkim należy bezwzględnie odróżnić oprogramowanie FOSS/FLOSS (GNU GPL, LGPL, MIT, BSD itp.) od Freeware i nie wrzucać do jednego wora. Programy typu FreeCAD, czy LibreCAD nigdy nie będą płatne - gwarantuje to licencja, na jakiej są wydawane... dodatkowo, ponieważ rozwijane są przez społeczność, ryzyko porzucenie jest dużo mniejsze niż w przypadku aplikacji z zamkniętym kodem (komercyjnych, a zwłaszcza freeware).
Co do "bubli" - większość z nich opiera się na elementach "zapożyczonych" z wolnego oprogramowania, do którego dodano kilka "wodotrysków", aby udawać profesjonalny program.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

titadan949

Post napisał: titadan949 » 10 paź 2024, 13:38

JacekBelof pisze:
10 paź 2024, 13:00
titadan949 pisze:Jeśli dla ciebie bublem jest wszystko co kosztuje, mogę tylko współczuć. Płacić mi ale nie ja to stan umysłu

Przede wszystkim należy bezwzględnie odróżnić oprogramowanie FOSS/FLOSS (GNU GPL, LGPL, MIT, BSD itp.) od Freeware i nie wrzucać do jednego wora. Programy typu FreeCAD, czy LibreCAD nigdy nie będą płatne - gwarantuje to licencja, na jakiej są wydawane... dodatkowo, ponieważ rozwijane są przez społeczność, ryzyko porzucenie jest dużo mniejsze niż w przypadku aplikacji z zamkniętym kodem (komercyjnych, a zwłaszcza freeware).
Co do "bubli" - większość z nich opiera się na elementach "zapożyczonych" z wolnego oprogramowania, do którego dodano kilka "wodotrysków", aby udawać profesjonalny program.
To teoria. QCAD też miał być bezpłatny. I teoretycznie ciągle jest bezpłatny i oparty jest na GPLv3. W praktyce jednak przy każdym starcie programu wita cię komunikat z linkiem do sklepu, którego przez 10 sekund nie wyłączysz. Więc już irytuje i "zachęca" do kupna. W dodatku w wersji bezpłatnej jest okrojony o kilka dosyć istotnych funkcji. Nawet w wersji pełnej, reklamowanej jako zgodnej z DXF/DWG, w programie nie zdefiniujesz kilku własnych stylów wymiarowania a końcówki to tylko pełna strzałka i ukośna kreska. A więc otwierasz otrzymany od kogoś plik DXF/DWG, w którym takie definicje i wymiary są (już na tym etapie widzisz, że coś się posypało), edytujesz, zapisujesz i tracisz definicje i style wymiarów. W LibreCAD lepiej nie będzie.

Nie wiem jakie "wodotryski" masz na myśli. Co do zasady za bzdety się nie płaci. QCAD nie różni się od LibreCAD (LC) tylko kolorem ikonek. Tych różnic jest bardzo dużo i w wersji pełnej pracuje się dużo szybciej w porównaniu do LC. Ale dalej ma braki np. w wymiarowaniu. Poważne biuro projektów go nie kupi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”