Zajmuje sie osobiście elektroniką od dawna .No, wiele lat .
Potrafie zrealizować prototypowy układ elektroniczny na realnej fizycznej płycie pcb i przetestować wszystko co tam chce .Jednak to przy bardziej złożonych ukladach zajmuje mnóstwo czasu ......faktem jest iż po takich realnych testach mam wtedy rzeczywistą wiedzie co i jak .....
Ale jak skrócić ten żmudny proces ?
Mamy troche różnych programów do symulacji układow elektronicznych ....
Platnych jak i darmowych ....
Osobiscie bawiłem siem z:
1- elektronic workbench ,wersja pewnie 5
2 - LTspice4 .....
----------------------------------
Pierwszy z programów byłby idealny , symulacja w czasie rzeczywistym, bardzo wygodne rysowanie schematu .
Bardzo szeroki wybór podzespołów ,od typowych z elektroniki analogowej ,cyfrowej po np. lampy jarzeniowe i silniki ......co wiecej pottrzeba ? pod tym wzgledem program wymiata .
Minusy - wielkie problemy z wystartowaniem symulacji ....
Nawet jeśli symulacja ruszy to na oko widać iż bardzo czesto przebiegi odczytywane są fałszywe ......
są nowsze wersje tego programu ale przyznam iz nie testowałem .......
Drugi ,czyli LTspice4 ,sa nowsze wersje .
Program nie symuluje w czasie rzeczywistym .Nawet niema na pokładzie zwykłego potencjometra

Uboga biblioteka elementów , nawet podstawowej cyfrówki niema ,trzeba sciagac z innych stron .o takich podzespołach jak lampa albo silnik trzeba zapomnieć .Mnustwo braków w podzespołach ale za to
dobra symulacja ,upierdliwa bo zeby zaobserwować zmiany to trzeba te zmiany wprowadzić do schematu ,odpalić symulacje potem odczytywać punkty pomiarowe ....
wielki plus natomiast że symuluje układy znacznie poprawniej niż ten wcześniejszy program.
------------------------
Bardzo krótkie podsumowanie tych dwóch programów .
1- wygodny ,szybki i obszerny elektronicznie z mnustwem błędów symulacji
2- upierdliwy , mozolny i wąski elektronicznie ale znacznie dokladniejszy w symulacji .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ktoś zna coś co łączy uniwersalność z poprawnością symulacji i do tego jest dostępne free ?
Doprecyzuje ,nie chodzi o jakieś super precyzyjną symulacje ,gdzie siem szuka mikrovoltów albo nanosekund .
Chodzi mi o program w którym z grubsza ruszy układ o wielu różnych skladnikach i jest dostępny za darmo .
Wiem ,domyślam siem ale nigdy nie zaszkodzi zapytać