Witam. Jako że nie znalazłem podobnego tematu postanowiłem założyć własny. Jakiś czas temu zatrudniłem się w firmie która buduje maszyny stworzone głównie na hydraulice siłowej. Na początku z ledwością rozróżniałem węże calowe od metrycznych natomiast na dzień dzisiejszy wiem że hydraulika siłowa nie jest prostym tematem a ja chciałbym się uczyć.
Od czego zacząć? Czy jest ktoś w stanie udzielić kilku dobrych rad? Czy będzie dobrze jeśli wezmę się za analizy schematów danych konstrukcji czy nie tędy droga? Istnieją jakieś proste ksiązki, materiały aby zaczynać rozumieć coś z tego wszystkiego?
Czytanie schematów hydraulicznych
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Kilka lat temu potrzebowałem trochę wiedzy na temat hydrauliki siłowej przybudowie kilku maszyn ( kokilarki ), poodwiedzałem kilka antykwariatów i znalazłem w książkach z lat 70/80 . Właśnie w tych starszych książkach znalazłem symbole, schematy, przykładowe konstrukcje, naprawdę polecam, bardzo przystępna wiedza.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Nie wiem czy nadal szukasz
Jeżeli tak, to zbior zadan Sobczyka jest fajnie napisany. Są tam schematy prostych i bardziej skomplikowanych układów, razem z wyjaśnieniem symboli i rozwiązaniami więc można samemu sporo się nauczyć. Nie tylko jak czytać schematy ale i robić obliczenia.
Jeżeli chodzi o teorię działania układów to kupiłem sobie "Pojazdy samochodowe napęd i sterowanie hydrauliczne" A. Szydelskiego. Fajnie napisana, jest sporo przykłądów.
Tą pierwszą można spokojnie kupić w księgarniach, drugą kupiłem używaną.
HYDRAULIKA SIŁOWA ZBIÓR ZADAŃ Z ROZWIĄZANIAMI - Sobczyk Piotr
Pojazdy samochodowe. Napęd i sterowanie hydrauliczne - Zbigniew Szydelski
Jeżeli tak, to zbior zadan Sobczyka jest fajnie napisany. Są tam schematy prostych i bardziej skomplikowanych układów, razem z wyjaśnieniem symboli i rozwiązaniami więc można samemu sporo się nauczyć. Nie tylko jak czytać schematy ale i robić obliczenia.
Jeżeli chodzi o teorię działania układów to kupiłem sobie "Pojazdy samochodowe napęd i sterowanie hydrauliczne" A. Szydelskiego. Fajnie napisana, jest sporo przykłądów.
Tą pierwszą można spokojnie kupić w księgarniach, drugą kupiłem używaną.
HYDRAULIKA SIŁOWA ZBIÓR ZADAŃ Z ROZWIĄZANIAMI - Sobczyk Piotr
Pojazdy samochodowe. Napęd i sterowanie hydrauliczne - Zbigniew Szydelski
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Wpisz na youtube "hydraulics lessons" i znajdziesz przynajmniej z 20 roznych kanalow na ktorych wylozone sa podstawy hydrauliki krok po kroku.
Od zastosowania i mozliwosci przez wyjasnienie co to cisnienie i podstawowe prawa hydrauliki a skonczywszy na obliczeniach mocy pomp i symbolach uzywanych w dokumentacji.
Napewno zaciekawi cie to i zmobilizuje do dalszej edukacji, moze nawet studiow w tym kierunku na politechnice.
Polecam
Od zastosowania i mozliwosci przez wyjasnienie co to cisnienie i podstawowe prawa hydrauliki a skonczywszy na obliczeniach mocy pomp i symbolach uzywanych w dokumentacji.
Napewno zaciekawi cie to i zmobilizuje do dalszej edukacji, moze nawet studiow w tym kierunku na politechnice.
Polecam