Czytanie rysunku.

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
Szyma
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Czytanie rysunku.

Post napisał: Szyma » 13 cze 2012, 15:54

Witam czy ma ktoś jakieś przydatne materiały do czytania rysunku. W najbliższym czasie mam z tego kolokwium na przedmiocie grafika inżynierska i chciałem się dobrze przygotować.
PS.książke Dobrzańskiego mam bardziej chodzi mi o kompendium wiedzy..wszystko w jednym miejsciu :)

Tagi:

edesz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: edesz » 13 cze 2012, 20:49

Zobacz... Atlasy części maszyn i konstrukcji (PODRĘCZNIKI-NAUKA):
http://chomikuj.pl/edesz

mdg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: mdg » 18 cze 2012, 09:38

Szyma pisze:PS.książke Dobrzańskiego mam bardziej chodzi mi o kompendium wiedzy..wszystko w jednym miejsciu
Dla mnie to "Dobrzański" był kompedium wiedzy. Przecież nie można się nauczyć czytać bez umiejętności pisania. :cool:
Ale OK, może teraz inaczej uczą. Oto prosta zasada czytania rysunku technicznego:
1. rysunek techniczny zaczynaj od przeczytania tabelki,
Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC

insdel

Post napisał: insdel » 24 cze 2012, 00:53

Przeszukałem trochę forum i nie znalazłem konkretnie tego co by mnie interesowało odnośnie rysunków technicznych.

1) Chciałbym przyjrzeć się kilku przykładom bardzo zaawansowanych rysunków ale z pełnym opisem. Tzn chodzi mi o prawdziwe przykłady które zawierają wszystkie potrzebne informacje potrzebne operatorowi do obróbki danego elementu (rysunek jaki dostaje operator CNC frezarki )

2) Operator włącza tryb automatyczny w jaki sposób sprawdza że wszystko ok ? Mierzenia jest a mierzenia .Więc które wartości danego elementu są priorytetowe?

3) Powiedzmy że operator dostaje detal obrobiony. Jednak są niedoskonałości. W jaki sposób dokonać korekt np w systemie Heidenhain ? (prosze podać scieżke)
Czy trzeba ponownie wczytać program i w trybie edycji zmieniać odpowiednie wartości ? W jaki sposób zorientować sie ze akurat ta część programu dotyczy miejsca które musimy "poprawić" ?

edesz

Post napisał: edesz » 24 cze 2012, 08:28

insdel pisze:nie znalazłem konkretnie tego co by mnie interesowało odnośnie rysunków technicznych... prawdziwe przykłady które zawierają wszystkie potrzebne informacje potrzebne operatorowi do obróbki danego elementu (rysunek jaki dostaje operator CNC frezarki )
To co kolega szuka, to połączenie rysunku technicznego z projektowaniem procesu technologicznego w oparciu o konkretny(realnie dostępny) park maszynowy(typ maszyny i jej możliwości wraz z oprzyrządowaniem).
Takie operacje planuje technolog a nie projektant detalu. (Ten temat "podpada" pod forum: Symulacja obróbki CNC lub NASZE MASZYNY CNC a nie rysunek techniczny)

Tutaj są dostępne podręczniki(Feld i Blicharski):
http://chomikuj.pl/edesz/PODR*c4*98CZNIKI+-+NAUKA

insdel

Post napisał: insdel » 25 cze 2012, 20:30

W zasadzie po co operatorowi CNC super dobra znajomość rysunku technicznego ???
Przeciez korzysta on z gotowych programów, ustawia przedmiot a w razie jak sie cos nie zgadza dokonuje korekt (ale to chyba zalezy juz od firmy kto jakie ma kompetencje). Wystarczy chyba tylko jako tako sie orientować ......

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 25 cze 2012, 21:32

insdel pisze:W zasadzie po co operatorowi CNC super dobra znajomość rysunku technicznego ???
Przeciez korzysta on z gotowych programów, ustawia przedmiot a w razie jak sie cos nie zgadza dokonuje korekt (ale to chyba zalezy juz od firmy kto jakie ma kompetencje). Wystarczy chyba tylko jako tako sie orientować ......
A potem na forum pojawia się topic "Od pięciu lat codziennie zakładam materiał na maszynę, naciskam zielony guziczek, zdejmuję sztuke, zakładam kolejny materiał i tak dalej aż do fajrantu. Dlaczego wciąż zarabiam pięć złotych na godzinę?"

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 25 cze 2012, 22:28

insdel pisze:Wystarczy chyba tylko jako tako się orientować ..
To wtedy do ministerstwa albo i wyżej.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

smieszek88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: smieszek88 » 01 lip 2012, 21:08

insdel pisze:Przeszukałem trochę forum i nie znalazłem konkretnie tego co by mnie interesowało odnośnie rysunków technicznych.

2) Operator włącza tryb automatyczny w jaki sposób sprawdza że wszystko ok ? Mierzenia jest a mierzenia .Więc które wartości danego elementu są priorytetowe?

3) Powiedzmy że operator dostaje detal obrobiony. Jednak są niedoskonałości. W jaki sposób dokonać korekt np w systemie Heidenhain ? (prosze podać scieżke)
Czy trzeba ponownie wczytać program i w trybie edycji zmieniać odpowiednie wartości ? W jaki sposób zorientować sie ze akurat ta część programu dotyczy miejsca które musimy "poprawić" ?
2) Ważne wymiary kontrolne na rysunkach wykonawczych często są wyróżnione (gwiazdą i odsyłacz co ta gwiazdka znaczy, wzięte w kółko, pomalowane itp.)

3) Można skorygować wartości w miejscu gdzie to było robione (przy skomplikowanych programach wręcz niemożliwe), lub jeśli wszystko co idzie z danego narzędzia jest spaprane to się koryguje DL i DR narzędzia.
Znalezienie miejsca do poprawy często wymaga orientacji w kodzie oraz dobrej wyobraźni i przez to operator ("wymieniacz detali") dostaje 2200* a programista/ustawiacz >3500*

*realne stawki obowiązujące w pewnej firmie w innych mogą się różnić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”