Czyszczenie narzędzi z żywicy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Czyszczenie narzędzi z żywicy
Witam
Mam pytanie, mam problem z czyszczeniem narzędzi i elementów maszyn, czy zna ktoś może jakiś dobry środek do czyszczenia narzędzi z żywicy. Jeśli tak to proszę o jakieś namiary.
Dzięki z góry
Pozdrawiam
Mam pytanie, mam problem z czyszczeniem narzędzi i elementów maszyn, czy zna ktoś może jakiś dobry środek do czyszczenia narzędzi z żywicy. Jeśli tak to proszę o jakieś namiary.
Dzięki z góry
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
na stolarniach zazwyczaj olej napędowy....
nie zapomne jak robilem kiedys u takiego stolarza na strugarce czterostronnej
...
co kilkanascie listew ( sosna) lalo sie po blatach ropą z odrobiną oleju ..dla poślizgu i zeby rozpuścic zywice...
to nie jakiś zloty srodek... poprostu bylo w miare tanio i w miarę skutecznie...
nic nie wnosze do tematu...ale to tak nawiasem...
nie zapomne jak robilem kiedys u takiego stolarza na strugarce czterostronnej

co kilkanascie listew ( sosna) lalo sie po blatach ropą z odrobiną oleju ..dla poślizgu i zeby rozpuścic zywice...
to nie jakiś zloty srodek... poprostu bylo w miare tanio i w miarę skutecznie...

nic nie wnosze do tematu...ale to tak nawiasem...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli to faktycznie zabrudzenie żywicą pochodzącą z drewna to taką żywicę rozpuszcza terpentyna. Z grubsza w skład żywicy wchodzi właśnie ulatniająca się powoli terpentyna i kalafonia a "z cieńsza" dodatkowo różne oleje eteryczne i inne paskudztwa (z punktu widzenia użytkownika maszyny oczywiście). Można też ten podstawowy lepki składnik czyli kalafonię zmyć denaturatem a nawet rozcieńczalnikiem nitro. Tu już trzeba być jednak ostrożnym żeby nitrem przy okazji nie rozpuścić elementów maszyny czy drobnych narzędzi wykonanych z polistyrenu.