Czyszczenie blachy

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
Marcin_FST
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Czyszczenie blachy

Post napisał: Marcin_FST » 05 sty 2011, 20:27

Czasami mi się zdarza, że dostaję jakaś mocno pordzewiałą blachę do palenia.

Z czym się to wiąże to wiadomo... znacznie dłuższe przebijanie, wolniejszy posów w czasie cięcia, co chwila czyszczenie dyszy.

W racji tego, że każdy orze jak może do czyszczenia tej żybury używam kątówki (fi 180, lub 230) ze szczotką drucianą, efekty jakieś tam niby są, zawsze coś, ale zawsze mogłoby być lepiej...

Jakie macie sposoby oczyszczania takiej blachy oprócz piaskowania i szczotki drucianej na kątówce?

Dodam tak po cichu ( :) ), że jak ostanio paliłem dwudziestkę, to na ostatniej prostej z całego arkusza nagle palnik zaczął mi fazować krawędź (szczęście, że to formatka na budowę, co w beton idzie). Co się okazało, dopiero dzisiaj (użyłem ponownie tej dyszy dopiero dziś), że w ogóle nie chce przebić materiału... wyszło się, że farfocle z rdzy zapchały wylot tlenu tnącego. Do tego stopnia, że wyciory mi się powyginały znaim to dziadostwo przepchałem.

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 06 sty 2011, 09:59

dysze , dobrze czyścić w "chemii"
zamiast szczotki drucianej to tarcza a inna metoda to puść maszynę z zapalonym palnikiem po linii cięcia tak żeby rdza się "wypaliła" i usunęła. Szybkość dwu krotnie większa niż cięcia.
Oczywiście tu mówimy o cięciu gazowym.
Ale ...
Jak nastąpiła krystalizacja rdzy do materiału to :
1. śrutowanie lub piaskowanie
2. chemia ( bardzo drogie ale i skuteczne ) na blachę
3. nowa blacha
4. przed cięciem , jak blachy przychodzą z huty zabezpieczyć je środkami , farbami antykorozyjnymi.
Zwóć również uwagę na temperaturę blachy. Jest zima a jak tem. blachy jest poniżej 5C to będą duże problemy z przebiciem ( a o tym piszesz ) oraz z jakością i szybkością cięcia. A rdza to jeszcze wspomaga.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Sylwek Byliński

Post napisał: Sylwek Byliński » 06 sty 2011, 11:01

Może nie na temat ale u nas w pracy problem pordzewiałych rozwiązaliśmy w ten sposób iż zobowiązaliśmy naszych dostawców żeby takich blach nie przywozili. A klientów uprzedziliśmy że jak będą takie blachy pordzewiałe przywozić to niestety jakość cięcia będzie słaba oraz czas cięcia się zwiększy a co za tym idzie koszty. Ale jak już mamy do ciecia taką blachę to stosujemy podobną metodę do tej opisywanej przez kolegę cnccad
a inna metoda to puść maszynę z zapalonym palnikiem po linii cięcia tak żeby rdza się "wypaliła" i usunęła. Szybkość dwu krotnie większa niż cięcia.
Pozdrawiam . :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”