Czym zrobić otwór w sprężynie płaskiej?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Czym zrobić otwór w sprężynie płaskiej?
Witam
Sprawa jest prosta ale jak dla mnie niewykonalna.
Mam długą taśmę z hartowanej blachy sprężystej, szerokość 35mm grubość 0,8mm
Tnę tą blachę na paski 10mm x 35 mm
W każdym pasku muszę zrobić 1 otwór o średnicy 3mm
I powstaje problem: czym to zrobić?
Wiercenie nowym ostrym wiertłem to masochizm, frez z płaskim czołem nie chce się "wgryźć", inne wiertła zamiast wiercić to ślizgają się po powierzchni.
Myślałem o dziurkarce do blachy (u dekarza lub w warsztacie samochodowym) ale też nie wiem czy to przejdzie.
Czy możecie mi coś doradzić w jaki sposób się do tego zabrać? Jestem z Warszawy, może ma ktoś namiar na jakiś mały zakład (najchętniej w Ursusie) który by te otwory zrobił (50 sztuk blaszek) w kulturalnej cenie? (jeżeli domowym sposobem się nie da)
Sprawa jest prosta ale jak dla mnie niewykonalna.
Mam długą taśmę z hartowanej blachy sprężystej, szerokość 35mm grubość 0,8mm
Tnę tą blachę na paski 10mm x 35 mm
W każdym pasku muszę zrobić 1 otwór o średnicy 3mm
I powstaje problem: czym to zrobić?
Wiercenie nowym ostrym wiertłem to masochizm, frez z płaskim czołem nie chce się "wgryźć", inne wiertła zamiast wiercić to ślizgają się po powierzchni.
Myślałem o dziurkarce do blachy (u dekarza lub w warsztacie samochodowym) ale też nie wiem czy to przejdzie.
Czy możecie mi coś doradzić w jaki sposób się do tego zabrać? Jestem z Warszawy, może ma ktoś namiar na jakiś mały zakład (najchętniej w Ursusie) który by te otwory zrobił (50 sztuk blaszek) w kulturalnej cenie? (jeżeli domowym sposobem się nie da)
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja takie otwory wykonuję wiertłami węglowo tytanowymi ARTU. Przewiercam pilniki, stal SW18, pierścienie łożysk, szkło, beton, kamień i inne. Wpisz w wyszukiwarkę "wiertła ARTU CV" a znajdziesz dostawcę. Średnica 3 mm jest dostępna. Jest to wiertło trochę droższe od zwykłego wiertła widiowego, ale nie aż tak bardzo.
Stal wierci się z obrotami do 2000 plus chłodziwo: emulsja lub olej. Możesz wiercić w pakietach, ale trzeba uważać na wyjście wiertła z ostatniej warstwy. Dobrze jest coś podłożyć np. drewno, tekstolit czy nawet kawałek zwykłej stali, w której wiertło zakończy swój ruch.
Stal wierci się z obrotami do 2000 plus chłodziwo: emulsja lub olej. Możesz wiercić w pakietach, ale trzeba uważać na wyjście wiertła z ostatniej warstwy. Dobrze jest coś podłożyć np. drewno, tekstolit czy nawet kawałek zwykłej stali, w której wiertło zakończy swój ruch.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Jest na to idealny sposób i to bardzo szybki. Są takie maszyny jak wiertarki erozyjn, którymi mozna wykonywać otwory o średnicy od 0,2mm nawet do 6mm. Dizałają one na takiej samej zasadzie jak drążarka ale są nieporównywalnie szybsze. Ja pracuje na takiej maszynie i naprawdę robi wrażenia jak szybko mozna wykonac taki otwór. I nie ma żadnego ryzyka że urwiemy wiertło a otwór można zrobic we wszystkim co przewodzi prąd. Jeśli dalej masz z tym problem daj znać, chetnie pomogę 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Potwierdzam, jest to dobra metoda, wiertarki te potocznie są nazywane "elektro - drille". Nie wiem, jaka ma być dokładność tych otworów, jeśli duża, to polecam robić pakiety sprężyn (20 - 30 szt.), przebijać drillem fi 1 mm i wykonać otwór na gotowo na elektrodrążarce drutowej. Nie będzie tanio, ale dokładnie.fagry pisze:Jest na to idealny sposób i to bardzo szybki. Są takie maszyny jak wiertarki erozyjn, którymi mozna wykonywać otwory o średnicy od 0,2mm nawet do 6mm.
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Dzięki za pomoc, ale wiertłem jakie polecaliście wywierci się tylko kilka blaszek a potem już przytępione, na laser nie chcą bo taśma z blachy jest za wąska.
Inne firmy podchodzą do tego tak: zrobimy mu te blaszki ale damy taką cenę żeby nie zamówił bo nie chce nam się robić.
Znalazłem fachmana starszego wiekiem z małym warsztatem, zrobi wszystko (blaszka, gięcie, otwory) szybko i w kulturalnej cenie. Na takich zawsze można liczyć
Dzięki za pomoc.
Inne firmy podchodzą do tego tak: zrobimy mu te blaszki ale damy taką cenę żeby nie zamówił bo nie chce nam się robić.
Znalazłem fachmana starszego wiekiem z małym warsztatem, zrobi wszystko (blaszka, gięcie, otwory) szybko i w kulturalnej cenie. Na takich zawsze można liczyć

Dzięki za pomoc.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
osobiście wywierciłem moimi wiertlami z irwina już pareset otworów (alu, stale zwykla i utwardzona) i nie widzę póki co śladów przytępienia. co prawda w stali niedużo ale w porównaniu do wiertel od braci chińczyków to niebo a ziemia.Sivy pisze:wiertłem jakie polecaliście wywierci się tylko kilka blaszek a potem już przytępione
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły