Czy robił ktoś windę Tv plazma LCD?

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
plasmax
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Czy robił ktoś windę Tv plazma LCD?

Post napisał: plasmax » 07 sty 2013, 09:01

Witam,

poszukuję podpowiedzi na temat windy podnośnika telewizyjnego ,proszę o podpowiedź jaki silnik i prowadnice z góry bardzo dziękuje.

PS na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/podnosnik-winda-lift- ... 23301.html

Tagi:

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: bubels » 07 sty 2013, 14:32

Prowadnice to nawet szufladówki dadzą radę w tym zatosowaniu. Slinik to zwykłe dc i krańcówki odcinające. Można zastosować np silniki od wycieraczek.

Napisz czy robisz to dla siebie czy produkcja. Jakie wymagania co do skoku, prędkości, obciążenia itp.

Autor tematu
plasmax

Post napisał: plasmax » 07 sty 2013, 20:36

nie produkcja dla siebie chce sobie coś takiego zrobić ,a ponieważ ceny są drastyczne więc może we "własny" zakresie z pomącą forumowiczów coś z tego wyjdzie ,a co do obciążenia to tak do 30-40 kg więc ten od wycieraczek chyba nie da rady i prowadnice też raczej myślałem o listwie zębatej ale to tylko moje domysły
dzięki za odpowiedź

bubels

Post napisał: bubels » 07 sty 2013, 21:10

Kwestia mocy silnika to kwestia przełożenia. Listwa zębata jest jakimś pomysłem ale pamiętaj że wtedy napęd musi mieć przekładnie która zablokuje zębatkę tak by twój podnośnik nie opadł.

No i najważniejsze - listwa zębata to nie prowadnica.

Podnośniki samochodowe posiadają napęd śrubowy. Jest tak właśnie dlatego by same nie zjeżdżały bez napędu.

Silnik od wycieraczek samochodowych bez żadnego problemu poradzi sobie z tym zadaniem.

Określiłeś ciężar. A skok?

Autor tematu
plasmax

Post napisał: plasmax » 08 sty 2013, 08:55

skok 450-460mm i oczywiście posuw 25mm/sek i do tego sterownik radiowy

bubels

Post napisał: bubels » 08 sty 2013, 12:54

Przy skoku do 500mm żadne rozsądny panel ci się nie schowa chyba że mówimy o 32". Wtedy ciężar to max 15kg.

Daj prowadnice na wałkach 16mm poparte na końcach. Uchwyt LCD daj na łożyskach liniowych w długich obudowach (lub odwrotnie w zależności czy prowadnica ma być widoczna czy chować się razem z panelem) . Choć przy małym LCD np 32" (waga do 20Kg) nie kombinował bym tylko dał bym prowadnice szufladowe kulowe.

Napęd na śrubie trapezowej. Silnik od wycieraczek - kup jakiś tani ale nowy by się za chwilkę nie okazało że umarł.

Sprzężenie śruby i przekładni wedle uznania - ja bym zrobił bezpośrednio lub pasek zębaty. Alternatywnie można zastosować gotowe siłowniki elektryczne z popularnego serwisu aukcyjnego za około 150zł - i w sumie wyjdzie taniej niż z kombinowaniem we własnym zakresie.

Przy Napędzie z allegro i kulowych szufladówkach wyjdzie cie to jakieś:

150 siłownik
100 prowadnice
50 sterowanie
50 zasilacz
100 uchwyt LCD
100 inne

Słowem 550zł jak nic...

Autor tematu
plasmax

Post napisał: plasmax » 08 sty 2013, 15:42

dzięki za podpowiedź i potwierdzenie mojego założenia bo tak sobie wydukałem ,że z allegro będzie szybciej i prościej ,a i tak taniej pomału skompletuję i podziałałam zobaczymy co z tego wyjdzie jeszcze raz dzięki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”