Czy kompresor 50l wystarczy?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Czy kompresor 50l wystarczy?
Witam serdecznie. Mierzę się z zakupem przecinarki plazmowej Wedler Fantasy Plasma CUT 40. W większości sklepów jako parametr przepływu powietrza podają 170l/min.
W domu mam już kompresor Kraft'a 50l z teoretyczną wydajnością 205l/min (nie wiem jak ma sie to do rzeczywistości). Czy taki kompresorek wystarczy do powiedzmy hobbystycznego, okazyjnego cięcia?
Pozdrawiam
W domu mam już kompresor Kraft'a 50l z teoretyczną wydajnością 205l/min (nie wiem jak ma sie to do rzeczywistości). Czy taki kompresorek wystarczy do powiedzmy hobbystycznego, okazyjnego cięcia?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Do okazyjnego cięcia wystarczy jak najbardziej. Jak będziesz ciął ręcznie to i tak przerywasz co chwilę cięcie bo sprawdzasz czy dobrze tniesz albo zmieniasz pozycję cięcia. Do pracy ciągłej maszynowej (na ploterze plazmowym) taki kompresor się nie nada bo zabraknie mu powietrza w końcu. Ja czasem też tnę jakieś blachy ręcznie na takim małym chińskim kompresorze i daje radę. Także podłączaj śmiało i ciesz się nową zabawką. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Potwierdzam, starczy
http://www.metabo.pl/KLASA-PROFI.24495.0.html
ssanie do efektywnej wychodzi tak około 1/2 do 1/3..aris1414 pisze:mam już kompresor Kraft'a 50l z teoretyczną wydajnością 205l/min (nie wiem jak ma się to do rzeczywistości)
http://www.metabo.pl/KLASA-PROFI.24495.0.html
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Ja długi czas pracowałem na kompresorze 2t 50l i to wystarczło do cięcia plazmowego dużych detali w stali czarnej 6mm 50A przy prędkości 800mm/min i 5bar z tym że miałem dodatkowo założony osuszacz i reduktor ciśnienia albowiem bez tego dysze lecą dość szybko.
Dziś ten sam kompresor po małej modyfikacji, sprzężony z zbiornikiem 300l wystarcza do cięcia nawet małych detali rozmieszczonych na wielkości arkusza 1000*2000. Fakt pracuje często ale ciśnienie na zbiorniku nie spada poniżej 6bar.
Ważnym elementem jest zestaw filtrów i osuszacz albowiem bez tego różnie bywało a w skrajnych przypadkach kosiło do 45*
Oczywiście marzeniem byłaby sprężarka śrubowa ale to inne pieniądze.
Dziś ten sam kompresor po małej modyfikacji, sprzężony z zbiornikiem 300l wystarcza do cięcia nawet małych detali rozmieszczonych na wielkości arkusza 1000*2000. Fakt pracuje często ale ciśnienie na zbiorniku nie spada poniżej 6bar.
Ważnym elementem jest zestaw filtrów i osuszacz albowiem bez tego różnie bywało a w skrajnych przypadkach kosiło do 45*
Oczywiście marzeniem byłaby sprężarka śrubowa ale to inne pieniądze.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Palnik pt-31 ma zapotrzebowanie na powietrze 90l/min przy 5bar kompresor olejowy z wydatkiem ssania 260l/min i sprężaniem 3/1 uzyska na wyjściu 85 l/min przy 8bar a potrzeba nam 90 l/min 4,5-5bar. Z praktyki wiem że takowy kompresor wystarczy a nawet w skrajnych wypadkach posiłkowałem się 25l i też paliło. Na pierwsze próby w zupełności wystarczy a w miarę poznawana sprzętu i parametrów użytkownik sam wyciąga wnioski czego mu trzeba. Chciałbym tu zwrócić uwagę że często te same pompy są montowane na zbiornikach 50 jak i 150l a cena wielokrotnie wyzsza właśnie za zbiornikktóry można dostać na złomie za 150zł.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam ponownie. Może temat nie do końca powiązany z kompresorem, ale niekoniecznie.
Otóż przyjechała do mnie owa przecinarka Wedler'a Plasma Cut 40 i... nie da się nią ciąć.
Wszystko jest podłączone tak jak powinno (tak mi sie wydaje), na reduktorze jest ustawione ciśnienie 4-5Bar, masa jest dobrze przyłożona, ale spawarka nie chce odpalić. Otwiera się zawór powietrza, powietrze syczy, a na końcówce uchwytu widac tylko iskrę. Czasami uda się uciąć kawałek 1mm kwasówki, ale to chyba nie tak powinno działać?
Co powinienem zrobić? Coś nie tak z mojej strony czy może urzadzenia?
Pozdrawiam
Otóż przyjechała do mnie owa przecinarka Wedler'a Plasma Cut 40 i... nie da się nią ciąć.
Wszystko jest podłączone tak jak powinno (tak mi sie wydaje), na reduktorze jest ustawione ciśnienie 4-5Bar, masa jest dobrze przyłożona, ale spawarka nie chce odpalić. Otwiera się zawór powietrza, powietrze syczy, a na końcówce uchwytu widac tylko iskrę. Czasami uda się uciąć kawałek 1mm kwasówki, ale to chyba nie tak powinno działać?
Co powinienem zrobić? Coś nie tak z mojej strony czy może urzadzenia?
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
ja mam 2 kompresory: 1-cylindrowy 24L Einhell (do 8 at pompuje ok 1 min), i 2-cylindrowy 50L (do 8 at pompuje ok 1,25")przemyslaw2ar pisze:Palnik pt-31 ma zapotrzebowanie na powietrze 90l/min przy 5bar kompresor olejowy z wydatkiem ssania 260l/min i sprężaniem 3/1 uzyska na wyjściu 85 l/min przy 8bar a potrzeba nam 90 l/min 4,5-5bar.

i w razie większego zapotrzebowania spinam oba trójnikiem, a zaleta? - wychodzi taniej(~1000-1100PLN za oba) niż sprężarka z dużym wydatkiem (no, może poza energią, bo 2 silniki), i przy małym zapotrzebowaniu pracuje jeden.
Jeśli wszystko jest dobrze zmontowane, i właściwy prąd ustawiony, to powinno iść bez problemu. Masz osuszacz na doprowadzeniu powietrza? (wilgoć może robić psikusy).aris1414 pisze:Co powinienem zrobić? Coś nie tak z mojej strony czy może urzadzenia?
W razie czego sprawdź podłączając wydajniejszy kompresor, choć jeśli ciśnienie nie spada w trakcie cięcia, to nie ta przyczyna.
Poszperaj jeszcze w necie i poczytaj zalecenia do podobnych, może znajdziesz błąd, bo tak na odległość to ciężko coś stwierdzić..
http://www.spaw-serwiscz.pl/pub/in_solar.pdf (str 14-15 oryg. DTR)
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 7938,d.ZWU
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
pozdrawiam,
Roman
Roman