mam niezły problem otóż wymarzyłem sobie do domku schody półkowe - i nie byłoby w tym nic trudnego gdyby nie moje widzimisię
schody mają być grubości nie więcej niż 50 mm najlepiej gdyby miały 40 mm
muszą być białe i to na wysoki połysk
problem polega na tym że zwiedziłem kilka firm i wszyscy obiecywali - nie ma problemu się da ale jak wykładałem kawę na ławę to już się robił problem każdy oferował grubość 80mm
no i trafiłem do firmy która się podjęła zrobienia takich schodów ale... po kilku miesiącach kiedy przyszło do realizacji pojawiły się trudności
a to nie takie mocowanie a to nie takie drewno itp itd
proponowałem że zrobię konstrukcję nośną ze stali wtopię to w ścianę z gazobetonu - pomysł miałem taki aby wiercić na wylot i skręcać - niestety fachowiec stwierdził że nie ma potrzeby
no więc położone są płytki i wszystko wykończone już nie ma możliwości skręcać - no i teraz facet zdębiał bo coś mu nie idzie i nie może dać gwarancji na mikropęknięcia , a to znowu kotwienie nie takie - jednym słowem jestem w czarnej du*** a mieli montować w tym tygodniu a teraz to już nie wiem czy znajdę kogoś kumatego co by miał pomysła jak to teraz zrobić
więc pytam się was ...
z jakiego drewna to zrobić i czym malować aby było trwałe ?
a może nie drewno ?
pomysł mam taki: konstrukcja nośna w postaci profili o przekroju 10x20 mm 5 szt wspawane w blachę 6 - 8 mm, blacha a właściwie dyble wklejone na kotwy chemiczne w gazobeton
na to nakładki z drewna lub innego materiału z wyfrezowanymi rowkami na profile, wsuwamy na profile na klej i powinno być gicio
dodatkowo podparłem stopnie ( w projekcie ) rurkami fi 25 2 szt na stopień
podpowiedzcie co nieco bo kurde miałem się na święta wprowadzać a z tego wychodzi że będą to grudniowe święta