Czy da rade z tego zrobić Laser z DVD-RW
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Czy da rade z tego zrobić Laser z DVD-RW
Witam
posiadam takie części czy da rade zrobić z tego Laser ? Oczywiście DVD-RW jeszcze nie mam i chce się najpierw dowiedzieć czy da rade zrobić laser jeżeli da rade to kupie sobie DVD-RW.
pozdrawiam i dziekuje za odp:
posiadam takie części czy da rade zrobić z tego Laser ? Oczywiście DVD-RW jeszcze nie mam i chce się najpierw dowiedzieć czy da rade zrobić laser jeżeli da rade to kupie sobie DVD-RW.
pozdrawiam i dziekuje za odp:
Ostatnio zmieniony 22 gru 2009, 08:57 przez karol512, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
1. http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=_lasers
2. Kup uszkodzony napęd DVD-RW (allegro 15-20pln) i wyjmij z niego diodę.
Ja kupiłem cztery albo pięć (nie pamiętam dokładnie) i tylko jedna wyjęta dioda nie chciała działać.
3. Raczej nie nastawiaj się na super efekt grawerowania czy cięcia. Faktycznie, w ciemnym miękkim plastiku (pudełko od CD) coś wypali, ale bez szaleństwa...
Ja kupiłem cztery albo pięć (nie pamiętam dokładnie) i tylko jedna wyjęta dioda nie chciała działać.
3. Raczej nie nastawiaj się na super efekt grawerowania czy cięcia. Faktycznie, w ciemnym miękkim plastiku (pudełko od CD) coś wypali, ale bez szaleństwa...

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Laser
mefiu pisze:1. http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=_lasers
Wielkie dzieki przyda mi sie instrukcja jak to zrobić

pozdrawiam
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Witam
Na 100% da się to zrobić. Ja na przykład zrobiłem z 2 nagrywarek DVD. Oczywiście taki laser nadaje się tylko do zabawy w grawerowanie w czarnych materiałach ale można się pobawić i poćwiczyć.
Jak masz 2 uszkodzone napędy to już sobie możesz zacząć robić. Masz tam 2 gotowe tory jezdne z silnikami. Do tego mogę ci sprzedać 2 sterowniki SSK-B05, które obsłużą mikro silniczki w napędach i już możesz się bawić. Zaznaczam bawić a nie pracować na maszynie.
Ostrzegam że należy zaopatrzyć się w okulary ochronne. Światło lasera nawet odbite jest bardzo szkodliwe dla oczu.

Na 100% da się to zrobić. Ja na przykład zrobiłem z 2 nagrywarek DVD. Oczywiście taki laser nadaje się tylko do zabawy w grawerowanie w czarnych materiałach ale można się pobawić i poćwiczyć.
Jak masz 2 uszkodzone napędy to już sobie możesz zacząć robić. Masz tam 2 gotowe tory jezdne z silnikami. Do tego mogę ci sprzedać 2 sterowniki SSK-B05, które obsłużą mikro silniczki w napędach i już możesz się bawić. Zaznaczam bawić a nie pracować na maszynie.
Ostrzegam że należy zaopatrzyć się w okulary ochronne. Światło lasera nawet odbite jest bardzo szkodliwe dla oczu.

Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam ,
zamierzam zbudować właśnie taki ploter , mam już stolik z tych dwóch CD romów.
Wiem że potrzebna mi jest taka płyta główna : http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskmb2.htm
oraz taki sterownik : http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb05.htm
oraz program Mach2 lub Mach3.
moje pytanie jest następujące ,
-Jak podłączyć do tego laser aby współgrał z tymi elementami ( świecił kiedy trzeba )
czy ta Płyta główna obsłuży np. 2 silniki krokowe z drukarki , wiadomo ze są mocniejsze.
I co sadzicie o tym schemacie poniżej ? z tego co widzę nie potrzebuje on sterowników , tylko silniki są podłączone prawie bezpośrednio do LPT . Może taki układ jest prostszy do budowy ? lepszy ?
zamierzam zbudować właśnie taki ploter , mam już stolik z tych dwóch CD romów.
Wiem że potrzebna mi jest taka płyta główna : http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskmb2.htm
oraz taki sterownik : http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb05.htm
oraz program Mach2 lub Mach3.
moje pytanie jest następujące ,
-Jak podłączyć do tego laser aby współgrał z tymi elementami ( świecił kiedy trzeba )
czy ta Płyta główna obsłuży np. 2 silniki krokowe z drukarki , wiadomo ze są mocniejsze.
I co sadzicie o tym schemacie poniżej ? z tego co widzę nie potrzebuje on sterowników , tylko silniki są podłączone prawie bezpośrednio do LPT . Może taki układ jest prostszy do budowy ? lepszy ?
- Załączniki
-
- ploter_sch.png (65.87 KiB) Przejrzano 8167 razy
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Sterownik z tego schematu nie współpracuje z programem Mach. Nie wiem czy znajdziesz program obsługujący maszyny cnc do tego sterownika. To jest raczej układ, który możesz sobie sam oprogramować - napisać np. w pascalu czy innym języku programowania.
Jeśli chodzi o zaświecanie diody to przy stosowaniu płyty głównej ssk-mb podłączasz ją poprzez przekaźnik znajdujący się na płycie głównej. Musisz ją podłączyć poprzez układ stabilizatora prądowego. Możesz go wykonać w najprostszej wersji za pomocą LM317 połączonego w/g schematu

rezystor Rs dobierasz w/g wzoru

Jeśli chodzi o zaświecanie diody to przy stosowaniu płyty głównej ssk-mb podłączasz ją poprzez przekaźnik znajdujący się na płycie głównej. Musisz ją podłączyć poprzez układ stabilizatora prądowego. Możesz go wykonać w najprostszej wersji za pomocą LM317 połączonego w/g schematu

rezystor Rs dobierasz w/g wzoru

Akcesoria CNC - EBMiA.pl
www.ebmia.pl
www.ebmia.pl
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Zdobyłem płytę główna oraz 3 sterowniki , potrzebuje 2 sterowników do sterowania moimi silnikami .
Mam tez moduł lasera (wystarczy go podłączyć)
Proszę powiedzcie mi jak mam go podłączyć pod ta płytę główna
i jakim zasilaczem zasilać te sterowniki ? i jak je razem podłączyć.
Zamieszczam tez zdjęcie mojego zasilacza 12V , nada się do zasilenia tej płyty głównej ?( SSK-MB ) Czy można użyć zasilacz komputerowego ?
Stolik :

Mam tez moduł lasera (wystarczy go podłączyć)

Proszę powiedzcie mi jak mam go podłączyć pod ta płytę główna

i jakim zasilaczem zasilać te sterowniki ? i jak je razem podłączyć.

Zamieszczam tez zdjęcie mojego zasilacza 12V , nada się do zasilenia tej płyty głównej ?( SSK-MB ) Czy można użyć zasilacz komputerowego ?

Stolik :

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1