czy czernienie to to samo co oksydacja ?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
czy czernienie to to samo co oksydacja ?
Cały czas twierdziłem ,że to jest jedno i to samo ale niedawno kolega wprowadził mnie w wątpliwość twierdząc ,że oksydacja ma lepsze właściwości powłoki ochronnej niż oksydacja. Może ktoś wytłumaczyc różnice jeśli takowe są ?
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: czy czernienie to to samo co oksydacja ?
... muszę przyznać , że kolega nieźle namieszał Tobie w głowie.pyrrus pisze:że oksydacja ma lepsze właściwości powłoki ochronnej niż oksydacja...

Nie ma różnicy - czarnienie i oksydacja to te samo zagadnienie... Może ktoś wytłumaczyc różnice jeśli takowe są ?

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
wszystko się zmienia z punktem siedzenia.... w języku potocznym (nie wiem czy to prawidłowe, lub nie - stwierdzam tylko fakt) dość często stosowane jest określenie "oksydacja" do burnirowania (procesu przeprowadzanego na zimno) oraz "czernienie" dla procesu przeprowadzanego na gorąco. Dla takiego przypadku różnica w powłokach jest zdecydowana. Jednak wszędzie pełno mało precyzyjnych określeń tematu, faktycznie mogących prowadzić do totalnego zakręcenia. 
pozdrowienia
Andrzej

pozdrowienia
Andrzej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Niestety, tak jak napisał kol. powyżej, metod czernienia/barwienia stali jest wiele i używane powszechnie słownictwo nie jest precyzyjne. Oksydowanie oznacza wytworzenie na pow. metalu warstwy tlenków, czernienie jest pojęciem bardziej ogólnym i oznacza każdą zmianę koloru pow. metalu na czarny/ciemnogranatowy uzyskaną metodami chemicznymi. Dla mnie, oksydacja jest jedną z metod czernienia.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
po sieci można znaleźć sporo przepisów kąpieli do czernienia, głównie na gorąco, trzeba mieć tylko dostęp do odczynników.spawtech pisze:Witam,można nabyć zestaw (niestety dość drogi) do czernienia w otelo.pl
jakby był ktoś zainteresowany chętnie służę pomocą.
wykonuję:
- srebrzenie
- niklowanie
- cynkowanie
- kadmowanie
- miedziowanie
- fosforanowanie
- oksydowanie
- chromowanie techniczne i dekoracyjne
- anodowanie aluminium (w tym barwne i twarde)
- srebrzenie
- niklowanie
- cynkowanie
- kadmowanie
- miedziowanie
- fosforanowanie
- oksydowanie
- chromowanie techniczne i dekoracyjne
- anodowanie aluminium (w tym barwne i twarde)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
witam.
Jako, że z chemią jestem na ty, pozwolę sobie koledze sprecyzować odpowiedź: czernienie to rodzaj/metoda oksydacji. W przypadku czernienia stali jest to oksydacja chemiczna; anodowanie (np barwienie Al /m.in. czernienie/) to też metoda oksydacji tylko elektrochemicznej (eloksacja); pasywacja też jest jest w zasadzie "typem" oksydacji ....
Więc można odpowiedzieć, że czernienie jest oksydacją, ale nie każda oksydacja musi być czernieniem...
Pozdrawiam
Jako, że z chemią jestem na ty, pozwolę sobie koledze sprecyzować odpowiedź: czernienie to rodzaj/metoda oksydacji. W przypadku czernienia stali jest to oksydacja chemiczna; anodowanie (np barwienie Al /m.in. czernienie/) to też metoda oksydacji tylko elektrochemicznej (eloksacja); pasywacja też jest jest w zasadzie "typem" oksydacji ....
Więc można odpowiedzieć, że czernienie jest oksydacją, ale nie każda oksydacja musi być czernieniem...

Pozdrawiam