czujnik 3D

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Autor tematu
skapiec1123
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

czujnik 3D

Post napisał: skapiec1123 » 28 maja 2012, 20:32

Witam.
Poszukuje czujnika 3D do łapania punktów zerowych. Znalazłem ofertę firmy Haimer.
Ale chciałbym się rozejrzeć po innych producentach.
Jakich wy używacie czujników 3D i co o nich sądzicie??
Jakbyście mogli mi podrzucic oferty innych firm byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Myślec zamiast płacić.

Tagi:

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: pasierbo » 29 maja 2012, 00:05

Witam,
Jest cos takiego u mnie w pracy. Przez pewien czas było uszkodzone. Kupiłem sobie wtedy cos takiego: http://allegro.pl/czujnik-krawedzi-kraw ... 24206.html i zostałem narazie przy tym. Przekonało mnie do tego kilka rzeczy. Dla Haimera duże znaczenie ma bicie oprawki. Przy wyznaczaniu środka raczej średnio można takie koromysło uzywac na obrotach. Jesteśmy skazani na bład bicia (no chyba że dobra oprawka - u mnie w pracy sie to nie zdarza :lol:) . Tyle kosztuje to ustrojstwo, że strach to chować do magazynu. U mnie zawsze sie to wkłada i wyjmuje z reki. Koledze pojechało się za daleko no i poszła końcówka do wymiany. koszt 30 euro czyli prawie tyle co nowego centrownika z allegro. Zaleta to że nie trzeba dotykać potem w gore i potem dojechać brakująca odległość czy tam ja dodać. Fajna ta przystawka do centrowania otworów U mnie tego nie ma. chyba jakaś starsza wersja bez możliwości zatrzymania zegara w miejscu. Jutro to sprawdzę. Zeta nigdy tym nie łapałem ale jest to na pewno duża zaleta ze da się tym zrobić to dokładnie, bo tym centrowniczkiem z allegro to raczej nie da rady wcale. jest sztywny. Ewentualnie przez płytkę wzorcową można.

pyvel
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pyvel » 29 maja 2012, 09:19

Z biciem to nie do końca jest tak. Czujniki posiadają regulację. Po włożeniu w oprawę wystarczy go wycentrować i do złamania końcówki nie trzeba nic robić oprócz używania. Warunkiem jest pozostawienie go w oprawie. używam podobnego czujnika zegarowego i jestem z niego zadowolony.

p.s.
Dla kogo produkuje się czujniki do centrowania otworów? przecież można to zrobić zwyczajnym zegarowym 3d :razz:

STELMI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: STELMI » 29 maja 2012, 10:07

pyvel pisze: Dla kogo produkuje się czujniki do centrowania otworów? przecież można to zrobić zwyczajnym zegarowym 3d :razz:
używam zarówno zegarowego 3D:
(dokładnie taki sam, tylko mam kupioną dłuższą igłę z większą kulką)

jak i czujnik do centrowania otworów. Zgadza się, że można czujnikiem 3D, ale jeżeli otwór jest wybity i owalny, to dokładniej wycentrujesz czujnikiem zegarowym do otworów.

Wracając do czujnika 3D to mając również sondę narzędziową bardzo szybko trwa centrowanie, bo cały magazyn ma Z0 taki sam jak Z0 czujnika
Czujnik, który wrzucałem powyżej ma regulację do centrowania kulki w tych otworach nad tarczą z podziałką, odradzam takie ze sztywnym trzpieniem bez regulacji (są takie bo widziałem), bo nigdy nie będzie idealnie leciało, zawsze będzie bicie na koszyku

Autor tematu
skapiec1123

Post napisał: skapiec1123 » 29 maja 2012, 16:36

Ja używałem czujnika cyfrowego Garanta
http://eshop.hoffmann-group.com/index.p ... 8819b6e058
dodatkowo mieliśmy zakupiony dłuższą końcówkę pomiarową.
Szkoda że obecna sytuacja nie pozwala na kupienie takiego cacka...
Myślec zamiast płacić.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 29 maja 2012, 22:47

pasierbo pisze:.... Przy wyznaczaniu środka raczej średnio można takie koromysło uzywac na obrotach....
Tego ,,koromysła" w żadnym przypadku nie używa się na obrotach.
... nie rozumiem , co miałeś przez to na myśli.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

pasierbo

Post napisał: pasierbo » 30 maja 2012, 09:45

Miałem na mysli, że czujnik krawędzi ten z dioda i piszczałka można właczyc na obroty i przy szukaniu srodka bicie nie ma wtedy znaczenia. Tego czujnika zegarowego raczej nie włącze na obroty, bo nawet nie bede widział co pokazuje jak cały zacznie sie obracać.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 30 maja 2012, 10:03

Do centrowania wg otworów, czopów, bardzo pomocny jest czujnik który ma nieruchomy zegar, a ramie pomiarowe się obraca
Obrazek
można do niego założyć dźwigienki odpowiednie do danego detalu
Obrazek
a działa to tak
[youtube][/youtube]

Natomiast czujniki 3D i krawędziowe (elektroniczne i mechaniczne) bardziej są przydatne do ustawiania na zadanym wymiarze od krawędzi bazowej. Oczywiście wyznaczenie środka otworu czy czopa też jest przy ich udziale możliwe, ale bardziej pracochłonne.

jest on też pomocny w sprawdzaniu ustawienia tulei konika względem osi wrzeciona
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... HkU9DpBhvk
ale może pracować także jak zwykły diatest
pozdrawiam,
Roman

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: czujnik 3D

Post napisał: CFA » 30 maja 2012, 19:37

skapiec1123 pisze:Poszukuje czujnika 3D do łapania punktów zerowych. Znalazłem ofertę firmy Haimer. Ale chciałbym się rozejrzeć po innych producentach.
Jakich wy używacie czujników 3D i co o nich sądzicie??
Używam czujnika 3D firmy Mahr. Stary czujnik (srebrny) - był bardzo dobry - świetnie się z nim pracowało. Komfort pracy nie ma porównania do tych "nic nie kosztujących" centrowników.
Nawet obecnie nie wiem gdzie wpakowałem te czujniki krawędziowe.
Ale nowy czujnik Mahr (bordowy) to jest niestety słaby wyrób. Odczyt w Z - bardzo mala czułość, słabe sprężyny - końcówka drga przy przesuwaniu, trudny odczyt - jedynie wymiana i regulacja końcówki prostsza.
Reanimowałem stary i mimo, że po kolizji z podzielnicą mierzy z dokładnością 0,03 to go nadal używam. Tylko jak jest coś dokładnego, to wyciągam ten nowy Mahr.
Kosztuje mniej więcej tyle co Haimer i te z Perschmana.

kluczyk17
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: kluczyk17 » 09 cze 2012, 16:46

u nas w firmie kupili podobny czujnik (nie pamiętam dokładnie nazwy)

po ustawieniu się w X i Y na środku (wcześniej pkt były ustawiane sondą do otworu) czujnik wskazuje zero

ale gdy się przestawię w osi X powiedzmy o 0.1mm to na zegarze pokazuje odchył tylko max 0.02mm

ogólnie nie bawiliśmy się tym za wiele bo nie było czasu ale coś to nam źle pokazywało ...

jakie w ogóle do tego powinny być obroty wrzeciona .. ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”