Czcionka pod laser

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
PGstal
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Czcionka pod laser

Post napisał: PGstal » 21 mar 2012, 00:09

Witam. Poszukuję informacji na temat czcionki lub jakiegoś programu do projektowania napisów pod laser. Dokładniej mam zaprojektowany napis w AutoCadzie ale ma za dużo punktów i z tego co się dowiedziałem to laser tego nie lubi. Daję do wypalenia taki napis ale nie zbyt to ładnie wygląda. W innej firmie robią to super ale mam do nich za daleko. Chciałbym dać im gotowy projekt ale nie wiem jak się do tego zabrać Podobno są jakieś programy lub gotowe czcionki do niwelowania punktów ale nie wiem jak się nazywają. Nie bardzo mam pojęcie o tym dlatego szukam informacji na ten temat. Za każdą pomoc lub informacje z góry dziękuję.

Tagi:

Awatar użytkownika

slashdot
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Re: Czcionka pod laser

Post napisał: slashdot » 21 mar 2012, 11:17

Jeżeli firma z która współpracujesz ma możliwość znakowania czy grawerowania rastrem to możesz bez problemu dostarczyć im projekt np. w CorelDraw napisany dowolnym krojem pisma, najlepiej przekształconym na krzywe. Wszystko zależy od Ciebie tzn. czy potrzebujesz czcionkę wypełnioną czy nie. Może wystarczy wypalić napis tylko w konturze, bez wypełnień? Jeżeli tak to pozostaw tylko kontur w AutoCad i wyeksportuj do odpowiedniego formatu HPGL lub DXF. Jeżeli dysponujesz tylko AutoCad i potrzebujesz gotowy napis z wypełnieniami to wypełni kształt liter odpowiednimi liniami pionowymi lub poziomymi i wyeksportuj do jednego z powyższych formatów. Proces wypalania na niektórych laserach będzie zdecydowanie dłuższy, a efekt końcowy w większości przypadków, niestety, niezadowalający.

Autor tematu
PGstal

Post napisał: PGstal » 21 mar 2012, 13:31

Nie potrzebuje wypełnień bo są to napisy do wentylacji. Muszę jakoś się skontaktować z gościem co to wypala bo z tym szefem to nie da się nic załatwić ponieważ są to zbyt małe zamówienia. No a jeżeli zrobię napis z gotowej czcionki to da się po kontuże wypalić? AutoCad robi za dużo punktów i z tego co mi tłumaczył gościu w tych punktach laser przerywa i zaczyna no i potem są przepalenia. Jest to trochę skomplikowane jak dla mnie ale każde materiały się przydają.
Paweł

Awatar użytkownika

slashdot
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: slashdot » 21 mar 2012, 14:39

Wypełnione litery w znakowanym laserem tekście są zawsze bardziej czytelne i bardziej estetyczne. Wszystko zależy od wielkości tekstu. Trudno mi sobie wyobrazić czytelny tekst konturowy o wysokości np. 2 cm, bo kontur będzie bardzo cienką linią. Jeżeli laser tej firmy potrafi palić tylko wektory to przygotowany przez Ciebie tekst rastrowy będzie wypalony tylko po konturze bez wypełnień np. tak jak go widzisz po wyeksportowaniu np. z CorelDraw w pliku HPGL lub DXF. Jeżeli znakujesz na metal to nie powinno być większych problemów z przepaleniami w miejscach łączenia wektorów. Jeżeli jest to tworzywo może byc widać punkty łączenia wektorów. jak zawsze, najlepiej zrobić jakąś próbę.

deflection
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: deflection » 21 mar 2012, 16:09

PGstal pisze:Nie potrzebuje wypełnień bo są to napisy do wentylacji. Muszę jakoś się skontaktować z gościem co to wypala bo z tym szefem to nie da się nic załatwić ponieważ są to zbyt małe zamówienia. No a jeżeli zrobię napis z gotowej czcionki to da się po kontuże wypalić? AutoCad robi za dużo punktów i z tego co mi tłumaczył gościu w tych punktach laser przerywa i zaczyna no i potem są przepalenia. Jest to trochę skomplikowane jak dla mnie ale każde materiały się przydają.
zrób to w corelu lub exportuj do corela i połącz krzywe w całość wtedy laser potraktuje jako ścieżkę... na czym to robione będzie (materiał)? na jakim laserze?

Autor tematu
PGstal

Post napisał: PGstal » 21 mar 2012, 22:47

Obrazek
Ostatnio robiłem taki napis i miał 2.5cm wysokości projektowałem go w Cadzie i wysyłałem jako DWG. Przy zaokrągleniach wyglądało to tak jakby ktoś małym pilnikiem nacioł kanty. Pracuję na blachach o grubości 1-1,5mm. Spróbuje Pobawić się Corelem i dam znać jak idzie. Wielkie dzięki za pomoc a jak coś to będę pytał proszę jednak o jakie kolwiek uwagi i informacje.
Paweł

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”