Cynkowanie ogniowe
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Cynkowanie ogniowe
Witam wszystkich,
Mam pytanie do osób będących w temacie. Czytałem ostatnio że coraz popularniejsze staje się cynkowanie elementów metalowych i podobno jest to najlepsza metoda na antykorozję. Zastanawia mnie jednak fakt czy każdy element może być poddawany temu procesowi, bo temepratura w jakiej jest cynkowany element to ok 450 stopni. W moim przypadku chodzi o zabezpieczenie przed korozją profili z kształtownika.
Mam pytanie do osób będących w temacie. Czytałem ostatnio że coraz popularniejsze staje się cynkowanie elementów metalowych i podobno jest to najlepsza metoda na antykorozję. Zastanawia mnie jednak fakt czy każdy element może być poddawany temu procesowi, bo temepratura w jakiej jest cynkowany element to ok 450 stopni. W moim przypadku chodzi o zabezpieczenie przed korozją profili z kształtownika.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Kształtowniki z profili, ale czy zamkniętych? Domyślam się, że tak bo potocznie tak się mówi na profile zamknięte. Są z tym określone problemy. Elementy zwierające puste zamknięte przestrzenie są trudne do cynkowania. Załóżmy, ze jest to element z całkowicie zamkniętą przestrzenią. Podczas ogrzewania do temperatury cynkowania wzrośnie w niej ciśnienie a tym samym możliwość odkształcenia tego elementu lub jego zniszczenia. Poza tym element taki może pływać jak statek po płynnym cynku i nie mieć ochoty się zanurzyć. Dlatego zamknięte przestrzenie muszą mieć otwory technologiczne, do wypuszczenie powietrza podczas zanurzania w cynku a potem do wypłynięcia cynku podczas wyciągania elementu. Także wszelkie poduszki powietrzne wewnątrz spowodują, że cynk nie wszędzie dotrze i w tych miejscach cynk nie pokryje powierzchni. Tak więc jest z tym trochę korowodów. Najpowszechniej występuje deformacja elementów i nie zawsze można jej uniknąć.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Z tego co słyszałem blachy można cynkować tylko galwanicznie, ogniowe powoduje deformacje blachy. W tamtym roku budowałem przyczepkę samochodową. Rama i borty były wykonane z profili zamkniętych. Wszystko cynkowałem ogniowo i każdy element wykonany z profilu zamkniętego zaślepiony musiał mieć wywiercone otwory na krańcach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Bo nie jest to cynkowanie poprzez zanurzanie kawałka blachy w kąpieli cynkowej , tylko jest to proces ciągły gdzie cynkowana jest wstęga blachy przepuszczona przez linię do cynkowania. W skład linii wchodzą jednak urządzenia do wygładzania i prostowania taśmy. W handlu widzimy produkt końcowy i nie zdajemy sobie sprawy jak zostało to osiągnięte. I jeszcze ciekawostka. W skład w/w linii wchodzi urządzenie do zmniejszania kwiatu. Kto wie o jakie kwiaty chodzi?
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.