Dodane 2 minuty 46 sekundy:
ale zobacz na tym filmiku gościowi w oczy marysię ledwo co brał hehe ,typowe objawy
jeśli coś jest łatwe do usunięcia to podczas cynkowania też zostanie usunięte .KarolTrep2021 pisze: Szukam czegoś w formie farby/lakieru zdzieralnego który jest łatwy do usunięcia po wykonaniu procesu galwanizacji.
Witam,Leopold pisze: ↑18 lip 2021, 20:15Nie znam się na chemii, więc nie będę dyskutował o niej. Robię hobbystycznie rowery poziome, często zdarza się tak, że potrzebuję zastosować zamiast farby ocynku lub też po spawaniu detali ocynkowanych zabezpieczenia antykorozyjnego spoin, w takiej sytuacji stosuję ocynk w aerozolu, wydaje mi się, że jest to jakaś farba na bazie cynku lecz fakt pozostaje faktem, że mam wykonane pokrycia tym środkiem z roku 2016 i do tej pory w te miejsca nie wdarła się korozja. Piszę o tym na pytanie KarolaTrep2021 a koledzy chemicy jak by chcieli coś o tym środku napisać chętnie bym przeczytał.
Witam,
przy cynkowaniu elektrochemicznym musiałbyś zastosować jakąś taśmę ochronną obojętną na kwas , niestety nie wpadłem nigdy na pomysł żeby część cynkować w kawałku a w innym nie ,robiłem to zawsze całościowo, ale spróbuj z foliami samoprzylepnym .KarolTrep2021 pisze: Nie wiem z jakich powodów.
Więc szukam jakiegoś pewnego zamiennika.
tristar0 pisze:przy cynkowaniu elektrochemicznym musiałbyś zastosować jakąś taśmę ochronną obojętną na kwas
KarolTrep2021 pisze:Niestety pod taśme w dużym stopniu dostaje się warstwa cynku.