Cosmec - EsaGV

Autor tematu
konrad_321
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Cosmec - EsaGV

Post napisał: konrad_321 » 11 lut 2015, 10:22

Witam,

posiadam centrum obróbcze 4-osiowe firmy Cosmec rok produkcji 2008. Staram się rozszyfrować jaki jest zastosowany system sterowania na tej maszynie. Wygląda na to, że program to EsaGv (program zainstalowany na komputerze przy maszynie dokładnie nazywa się KvIsoGui). System sterowania CNC (chyba) Kvara.
Do tej pory programy pisaliśmy (lub wczytywaliśmy z dxf'ów) w programie TpaEdi32 gdzie generowane były już programy na maszynę z rozszerzeniem "tcn". Gdy podglądam te programy to z tego co widzę nie mają one nic wspólnego z G-code...
Potrzebuję teraz wykonać na tym centrum trochę bardziej skomplikowane detale. Poszukuję więc oprogramowania CAD-CAM które umożliwiłoby konwersję plików przestrzennych (dwg/stl itp) na program dla tej maszyny.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Awatar użytkownika

andmar2005
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: andmar2005 » 11 lut 2015, 20:32

hi
wklej g-kody z tej maszyny

Autor tematu
konrad_321
Posty w temacie: 2

Post napisał: konrad_321 » 12 lut 2015, 13:14

Wczoraj i dzisiaj nad tym siedziałem i trochę się wyjaśniło. Przede wszystkim programy generowane przez TpaEdi (te z rozszerzeniem "tcn" - przykład w załączniku) są przed wysłaniem na sterownik "tłumaczone" na G-code przez program KvIsoGui. Program ten przed wysłaniem zapisuje je do swojego folderu tymczasowego ".../Kvara/Tmp/" dzięki czemu można je podejrzeć (przykład w załączniku). Na szczęście KvIsoGui przyjmuje również normalnie napisane programy od razu w G-codach. Udało mi się poruszać osiami. Teraz walczę z załączeniem wrzeciona i zmianą narzędzia.

Edit:
Nie wiem, sory z jakiegoś powodu nie mogę wysłać załączników... mogę ewentualnie wysłać na maila.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”