Cormark ZX7045E/ZX7045B1 - Przeróbka na 230V/Falownik (silnik dwubiegowy?)

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.

Autor tematu
marviz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4

Cormark ZX7045E/ZX7045B1 - Przeróbka na 230V/Falownik (silnik dwubiegowy?)

Post napisał: marviz » 05 kwie 2025, 12:59

Cześć,

Odpowiedzi nie znalazłem a przed zakupem muszę wiedzieć.
Mam w garażu zwykłe 230V. Mam możliwość podciągnięcia 3F na 230V ale to już też koszt bo 60m trzeba przeciągnąć kabel ze skrzynki.

Zastanawiam się nad ZX7045 w wersji E lub droższej wersji B1. Obie są na 400V i o ile znalazłem parę tematów gdzie pisało się o przeróbce w trójkąt i zasilenie tego z falownika 3x230V tak tu się zastanawiam bo "podobno" w obu wersjach tej frezarki są silniki dwubiegowe. Ma ktoś jakieś pojęcie czy w tych maszynach od Cormarka da radę to zasilić z falownika 3x230V? Da się to uzwojenie jakoś przepiąć? A może da się przepiąć chociażby tylko jeden z tych biegów tak żeby chodziła?

Kwestia przyłącza 400V nie wchodzi w grę. To są garażowe sprawy, żaden zakład, tylko majsterkowanie po pracy więc takie koszta odpadają (zwłaszcza że od przyłącza będzie ponad 100m).

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Cormark ZX7045E/ZX7045B1 - Przeróbka na 230V/Falownik (silnik dwubiegowy?)

Post napisał: szopenn » 05 kwie 2025, 16:02

coś ci się pomieszało, falownik masz 1ph 230v, za to silnik masz 3ph na "ruską faze".

Autor tematu
marviz

Post napisał: marviz » 05 kwie 2025, 16:36

Nie zrozumiałeś, mam zwykłe 230V (jednofazowy) w garażu. Silnik jest 3 fazowy na 400V i w dodatku "podobno" ma uzwojenie 2 biegowe. Pytanie jak to uruchomić? przełączyć uzwojenia da radę? Mogę ewentualnie kupić falownik ale te 400V mieć nie będę więc pytanie czy się da ten silnik uruchomić na 230V (trójfazowy).

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 05 kwie 2025, 16:38

Dobrze zrozumiałem, przy falowniku nie są potrzebne juz dwa biegi "uzwojeniowe" - jeśli takowe masz w ogóle bo wątpie. Falownik ogarnie bez problemu cały zakres użytecznych obrotów. Masz kupić falownik 1ph 230v, oraz silnik pod "ruską faze" 400v w gwieździe.

Autor tematu
marviz

Post napisał: marviz » 05 kwie 2025, 16:53

Ale ja nie mam możliwości wyboru silnika, jest sprzedawany ten sam, trójfazowy 1,8kw 400v i wg. Cormark'a jest to silnik dwubiegowy. Jak ich pytałem czy da radę to jakoś zasilić falownikiem to nie potwierdzili. Nie wiem jakie ma uzwojenie, także gwiazda, trójkąt czy układ dahlandera to jest zagadka i zagadką jest to czy się wogóle da coś tam przełączyć.

Pytam właśnie, czy ktoś miał styczność z tymi silnikami w maszynach Cormark'a i udało się komuś to zasilić choćby falownikiem 230V.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 05 kwie 2025, 17:40

Falownik zasilany jedną fazą z sieci(1x230VAC) daje na wyjściu 3x230VAC do zasilania silników Y/Δ 380/230V z uzwojeniami połączonymi w trójkąt(czyli 230V). Falownik obejmuje silnik regulacją od minimum do maksimum obrotów zmieniając częstotliwość podawanego napięcia, a nie ilość pól silnika jak to mają wielobiegowe(przy programowaniu falownika podaje się ilość pól silnika, nie jest przystosowany do zasilania silników z przełączaną(mechanicznie) zmienną ilością pól*.
w których prędkość obrotową silnika zmienia się za pomocą zmiany liczby par biegunów wirującego pola magnetycznego. Producenci falownikównie zalecają(a wręcz zabraniają pod groźbą awarii) stosowania jakichkolwiek mechanicznych przełączników miedzy falownikiem a uzwojeniami silnika(także dla falowników zasilanych 3 fazowo z wyjściem 3x380V).
Więc nawet gdybyś się uparł, to silnik wielobiegowy musiałbyś podłączyć tylko w jednej konfiguracji(biegu) bez możliwości przełączania uzwojeń.

* - https://www.google.com/url?sa=t&source= ... G2PopMSab7
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 05 kwie 2025, 18:00

RomanJ4 pisze:
05 kwie 2025, 17:40
Falownik zasilany jedną fazą z sieci(1x230VAC) daje na wyjściu 3x230VAC do zasilania silników Y/Δ 380/230V z uzwojeniami połączonymi w trójkąt(czyli 230V). Falownik obejmuje silnik regulacją od minimum do maksimum obrotów zmieniając częstotliwość podawanego napięcia, a nie ilość pól silnika jak to mają wielobiegowe(przy programowaniu falownika podaje się ilość pól silnika, nie jest przystosowany do zasilania silników z przełączaną(mechanicznie) zmienną ilością pól.
w których prędkość obrotową silnika zmienia się za pomocą zmiany liczby par biegunów wirującego pola magnetycznego. Producenci falownikównie zalecają(a wręcz zabraniają pod groźbą awarii) stosowania jakichkolwiek mechanicznych przełączników miedzy falownikiem a uzwojeniami silnika(także dla falowników zasilanych 3 fazowo z wyjściem 3x380V).
Więc nawet gdybyś się uparł, to silnik wielobiegowy musiałbyś podłączyć tylko w jednej konfiguracji(biegu) bez możliwości przełączania uzwojeń.
Bzdury.
Po pierwsze, falownik nie wie ile biegunów ma silnik, tak w ogóle jest mu to obojętne i nigdzie się tego nie ustawia.
Po drugie, nie wolno przełączać niczego na wyjściu falownika, ale tylko w czasie pracy. Kiedy silnik stoi, to na wyjściu falownika nie ma napięcia i niczego zepsuć się nie da.
I po trzecie, to problem leży zupełnie gdzieś indziej, mianowicie silnik na poszczególnych biegach może pobierać różny prąd i bardziej inteligentny falownik może z tego powodu strajkować.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 05 kwie 2025, 20:14

tuxcnc pisze:Po pierwsze, falownik nie wie ile biegunów ma silnik, tak w ogóle jest mu to obojętne, i nigdzie się tego nie ustawia.

?
z instrukcji Przemienniki częstotliwości HFinverter F2000-G (0,4kW ÷ 75kW) - "8.5 Poprawne wprowadzenie parametrów znamionowych silnika"
Obrazek

z instrukcji Falownik AC YASKAWA V1000. Kompaktowy falownik wektorowy - "6. Tabela parametrów:"
Obrazek

nawet w tych gdzie nie jest to programowalne określa się jak np w instrukcji 06/09 AWB8230-1603pl EATON "Przemiennik częstotliwości M-Max" - Wymiary i tabliczka znamionowa. Opis:
Obrazek

Nie wszystkie może mają gdyż samo określenie obrotów znamionowych już t definiuje, a zwłaszcza te z automatycznym dostrajaniem do parametrów silnika, niemniej twierdzenie kolegi nie jest prawdą... :wink:
pozdrawiam,
Roman

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: qqaz » 05 kwie 2025, 21:04

marviz pisze:
05 kwie 2025, 12:59
Ma ktoś jakieś pojęcie czy w tych maszynach od Cormarka da radę to zasilić z falownika 3x230V? Da się to uzwojenie jakoś przepiąć?
Tam silnik jest na wierzchu a producenci silnika zaczepiają tabliczkę znamionową - niech prześlą Ci jej zdjęcie, będziesz wszystko wiedział.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 06 kwie 2025, 11:03

RomanJ4 pisze:
05 kwie 2025, 20:14
Nie wszystkie może mają gdyż samo określenie obrotów znamionowych już t definiuje, a zwłaszcza te z automatycznym dostrajaniem do parametrów silnika, niemniej twierdzenie kolegi nie jest prawdą... :wink:
Kiedyś, dawno temu, pracowałem w małej firmie i dostałem zadanie spięcia w sieć kilku komputerów pracujących pod różnymi Windowsami. Za żadną cholerę nie potrafiłem tego zrobić i komputery po prostu nie widziały się. Wytłumaczenie znalazłem zupełnie przypadkowo. Otóż miałem do wyboru dwie opcje, "sieć firmowa" i "sieć domowa". Ustawiałem uparcie "sieć firmową", bo przecież miała to być sieć w firmie. Otóż okazało się, że jakiś debil zupełnie inaczej rozumiał te pojęcia i "sieć firmowa" znaczyło że sieć jest niebezpieczna, bo ktoś może próbować się do niej włamać, więc ta opcja wyłączała sporo użytecznych funkcji, żeby było "bezpieczniej", czyli nie działało... Natomiast "sieć domowa" miała być bezpieczna, bo niedostępna dla obcych... Oczywiście po ustawieniu na "sieć domową", sieć firmowa zaczęła działać tak jak powinna...
Dlaczego opowiedziałem tą historię?
Bo to jest dokładnie tak jak z tymi biegunami silnika.
Falownik nie ma zielonego pojęcia jaki silnik jest do niego podłączony i nie potrafi w żaden sposób tego sprawdzić.
Falownik może tylko mierzyć prąd i napięcie na wyjściu każdej fazy i wnioskować z tego, czy sytuacja jest poprawna, czy też doszło do jakiejś awarii.
Zapewne jakiś kretyn odkrył jakąś ukrytą zależność pomiędzy ilością biegunów a innymi parametrami i dlatego o to falownik "pyta", dokładnie tak jak z tą siecią w Windows...
Ja o tym pisałem, że zbyt inteligentny falownik może strajkować gdy wykryje inny prąd lub napięcie niż się spodziewa.
Natomiast taki najprostszy U/f będzie działał bez względu na to co mu podłączysz, bo jedyne co on potrafi wykryć to zwarcie lub przerwa i to też niekoniecznie.

Dlatego to Ty nie masz racji pisząc:
RomanJ4 pisze:
05 kwie 2025, 17:40
Da się przełączać, byleby nie w biegu i byleby falownik był na tyle prosty i głupi, żeby nie zauważał że mu "podmieniłeś silnik".
Czyli tradycyjna odpowiedź - To zależy jaki falownik...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezowanie / Frezarki Konwencjonalne”