Co zrobić żeby uchwyt na stożku nie wypadał z gniazda.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Co zrobić żeby uchwyt na stożku nie wypadał z gniazda.
Witam. Ostatnio kupiłem wiertarkę. Taką chińską, ale dosyć dużą. Wierciłem już otwory 20 H7 w aluminium i wyszło. Oczywiście pod stół dorobiłem sobie taką podpórkę bo się uginał bez tego. Mam pytanie do tych co maję więcej doświadczenia.
Chciałem ostatnio frezować, no i też wyszło póki frezowałem (z ręki hehe) płytę z tworzywa (wyciąłem sobie taki kształt). Chciałbym kupić stolik współrzędnościowy do tej wiertarki no i próbowałem najpierw aluminium też z ręki pofrezować.
Niestety przy frezowaniu Wypada mi uchwyt razem z trzpieniem, z gniazda MK 2.
Jest może na to jakaś rada żeby temu zapobiec ??
Młotkiem wbijać na siłę to chyba nie zabardzo.
Z góry dziękuję za rady.
Chciałem ostatnio frezować, no i też wyszło póki frezowałem (z ręki hehe) płytę z tworzywa (wyciąłem sobie taki kształt). Chciałbym kupić stolik współrzędnościowy do tej wiertarki no i próbowałem najpierw aluminium też z ręki pofrezować.
Niestety przy frezowaniu Wypada mi uchwyt razem z trzpieniem, z gniazda MK 2.
Jest może na to jakaś rada żeby temu zapobiec ??
Młotkiem wbijać na siłę to chyba nie zabardzo.
Z góry dziękuję za rady.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
ja moja wiertarke stołowa zabiłem na takim frezowaniu ..uchwyt ledwo trzyma .a i luzy ma straszne cała maszyna
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Czegoś tu nie rozumiem, przecież niektóre małe fezarki mają wrzeciono ze stożkiem Morsea, nie słyszałem, żeby chwyt freza wypadał. Może wypowie się właścicel takiego sprzętu, jak ten problem jest rozwiązany ? Czy stosuje się dodatkowe mocowanie, tak jak w przypadku stożków ISO ?
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Frezowałem w aluminium na wiertarce kolumnowej i to dość solidnej z frezami na stożku Morse`a. Frezy 10-25mm,
Niestety frezy wypadają.
Ale: czasami wypadają raz na dzień a czasami co 5 minut. Sporo zależy od freza, od parametrów obróbki i bardzo dużo od tego co się frezuje w sensie kształtu.
Niestety frezy wypadają.
Ale: czasami wypadają raz na dzień a czasami co 5 minut. Sporo zależy od freza, od parametrów obróbki i bardzo dużo od tego co się frezuje w sensie kształtu.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Witam miałem podobny problem i rozwiazałem go w ten sposób ,ze po wbiciu stozka mk2 nawierciłem otwór przez gnizado i kawałek moze 2- 3 mm w stozek , otwór gnizda nagwintowałem M4 , wkreciłem srube i po kłopocie - ogólnie taka wiertarka nie nadaje sie do frezowania ze wzgledu na duze luzy pomiedzy minolta a obudową , kiedys frezowałem kawałek mosiadzu frezem palcowym fi 10 i powstały takie naprezenia ze w trakcie frezowania cała os robocza przesuneła sie z 2- 3mm - po skonczonym przejsciu wracała do pozycji wyjsciowej , tak ze lepiej tego nie robic na takiej wiertarce dokładnosci mam w milimetrach a i łatwo narzedzie zniszczyc 

-
- Posty w temacie: 4
Też jestem tym zainteresowanyclipper7 pisze:Czegoś tu nie rozumiem, przecież niektóre małe fezarki mają wrzeciono ze stożkiem Morsea, nie słyszałem, żeby chwyt freza wypadał. Może wypowie się właścicel takiego sprzętu, jak ten problem jest rozwiązany ? Czy stosuje się dodatkowe mocowanie, tak jak w przypadku stożków ISO ?
Czym się różni pinola dużej wiertarki kolumnowej
stożek MK-3 albo MK-4 od małej frezarki
stożek MK-2 ???
Czy można "przerobić " wiertarke na frezarkę ?
i co trzeba wymienić , zrobić żeby nie było problemów i nie zajechać maszynki