Kilka dni temu byłem na rozmowie o prace w zakładzie w którym robią jakieś piece itp.
Potrzebują tam kogoś do obsługi tokarki(produkcja drobnych wałków) i kierownik tego zakładu powiedział mi, że mają jakąś tokarkę, ale nie wiedzą czy ona się nadaje do produkcji tych wałków.
W poniedziałek mam przyjść i ją sprawdzić - przygotować listę co w niej trzeba zrobić i czy jest sens.
1 moje pytanie do Was : Co to za tokarka ?

Zdjęcia robiłem telefonem, żadnych tabliczek po za 1 nie znalazłem.
Tokarka ma około 3m długości i jest dość masywna - uchwyt tam jest 300mm lub nawet większy.
2. Na co zwrócić uwagę przy sprawdzaniu tej tokarki ? Podobno stoi od kilku lat nieużywana.
3. Na tej tokarce byłyby robione wałki do 40cm(dość proste - kilka schodków i na środku otwór pod gwint) tokarka jest bez żadnego osprzętu(tyle co na foto) i zastanawia mnie to czy przy tych wałkach 40cm potrzebny by był podtrzymka/luneta ?
4. Na pokrętłach jest po pół obrotu luzu - mam dodać do listy punkt "usuwanie luzów z pokręteł"? czy to jakoś fachowo się nazywa ? Bo naprawą maszyny ma się zająć jakaś firma.
5. Tokarka nie posiada odczytu cyfrowego a podziałek na pokrętłach w sumie nie widać(może po ingerencji ropą się pokażą) - zapisać aby zamontowali odczyt cyfrowy ? bo przy produkcji takich wałków w sumie to powinna być norma ?
6. Uchwyt tokarki - na 1 rzut oka widać, że jest trochę wysłużony, wiem, że same foto nie pomoże w ocenie, ale chyba też przydałoby się go wymienić ? w sumie nawet nie wiem czy nie jest przyduży bo podobno miałbym robić elementy o średnicy od 5cm do 15cm i czasem przetoczyć taki wałek 25-30cm.
Co Wy o tym myślicie ? Każda opinia/podpowiedź będzie dla mnie przydatna.