Niedawno stałem się posiadaczem tej oto maszyny. Pytanie co to za model i czy miałby ktoś DTR?
Przy okazji - znacie może kogoś, kto byłby w stanie przeszlifować support i stół od tej frezarki? Najlepiej płd.-wsch. Polska, chociaż nie jest to konieczny warunek (maszyna stoi pod Tarnowem).
Co to za maszyna (frezarka pionowa WMW, stary model)
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Co to za maszyna (frezarka pionowa WMW, stary model)
- Załączniki
-
- 1624124154.jpeg (56.14 KiB) Przejrzano 1936 razy
-
- 1624124154_1.jpeg (55.93 KiB) Przejrzano 1926 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Robiliśmy to w Andrychowie, tam się jeszcze z tym bawią. Maszyna była większa niż ta ze zdjęcia ( MAS FV 2A ) i tanio to nie wyszło, ale zrobili pięknie. Co prawda jednego klina na suporcie wzdłużnym przejechali na prosto ale dało się to przeżyć - obecnie w tym miejscu klin nie jest wkręcany na śrubie wzdłuż ale dociskany bodaj 4 śrubami w poprzek.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
@creative1agh
A pamiętasz może jaki byłby to koszt (widzę, że wymiary stołu byłyby podobne więc i cena pewnie nie różniłaby się za dużo)? Przypuszczam, że tania impreza to nie będzie ale chciałbym wiedzieć na jaki rząd wielkości wymaganej kwoty się nastawić. Jeżeli wolisz, napisz na PM.
@kamar
U Ciebie jak widzę z oryginalnej maszyny ostał się sam korpus
Też mam w planach przeróbkę na CNC ale to w dalszej przyszłości - na razie chcę to co jest doprowadzić do stanu względnej używalności. Naprawy wymagają posuwy/przesuw supportu - luzów nie sprawdzałem ale raczej już z góry zakładam, że trzeba będzie przeszlifować. Kiedyś pewnie dojdą krokówki na posuw wzdłużny/poprzeczny/pinolę i być może falownik silnika - z tym, że oryginalną przekładnię chciałbym zostawić (chodzi cicho).
Napisy na tabliczkach oczywiście w jedynym słusznym swego czasu języku ale i tak bardziej to do mnie przemawia niż mowa teutonów (bo produkcja rzeczywiście DDR).
Jak wrażenia z eksploatacji tego sprzęta (a właściwie tego co z niego zostało
)?
Swoją drogą nie wiesz może do jakiego poziomu przekładnia napędu wrzeciona powinna być zalana olejem? Mam okienko rewizyjne i parę klapek uszczelnionych silikonem, więc stąd wnioskuję, że trochę tego oleju tam powinno być - ale skrzynia jest sucha.
A pamiętasz może jaki byłby to koszt (widzę, że wymiary stołu byłyby podobne więc i cena pewnie nie różniłaby się za dużo)? Przypuszczam, że tania impreza to nie będzie ale chciałbym wiedzieć na jaki rząd wielkości wymaganej kwoty się nastawić. Jeżeli wolisz, napisz na PM.
@kamar
U Ciebie jak widzę z oryginalnej maszyny ostał się sam korpus

Napisy na tabliczkach oczywiście w jedynym słusznym swego czasu języku ale i tak bardziej to do mnie przemawia niż mowa teutonów (bo produkcja rzeczywiście DDR).
Jak wrażenia z eksploatacji tego sprzęta (a właściwie tego co z niego zostało

Swoją drogą nie wiesz może do jakiego poziomu przekładnia napędu wrzeciona powinna być zalana olejem? Mam okienko rewizyjne i parę klapek uszczelnionych silikonem, więc stąd wnioskuję, że trochę tego oleju tam powinno być - ale skrzynia jest sucha.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Szlifowałem stół i suport od 4FYA (stół 2m) w Pruszkowie w ubiegłym roku, chyba 1300 brutto. Co do przekładni to nie pomogę, zostały tylko zedeklowane dziury. Sama maszynka
dość dokładna i cicha a i uchylna pinola się przydaje. U mnie w pełnym obłożeniu jako jedna z podstawowych maszyn.Popatrz w moim wątku jak jej robiłem centralne smarowanie
https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 20,100.htm
dość dokładna i cicha a i uchylna pinola się przydaje. U mnie w pełnym obłożeniu jako jedna z podstawowych maszyn.Popatrz w moim wątku jak jej robiłem centralne smarowanie

https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 20,100.htm