Do puki nie uznałem że stać mnie na maskę samo-ściemniającą spawałem w POS-20 Jest bardzo przyzwoita z dwoma szybkami jasną i ciemną. Nie chciałem kupować produktów podobnych do maski samo-ściemniającej.
tu trochę o POS 20post z
2013-04-04, 01:51
https://www.cnc.info.pl/topics92/naswie ... a&start=10
Teraz mam Kemppi Beta 90x (teraz sprawdzałem jest nówka za 700 na znanym portalu aukcyjnym). Cena ok 1500 z fakturą. Bardzo wygodna dzięki możliwości regulacji wielu wymiarów, podnoszony filtr więc przy szlifowaniu można mieć szybkę bez filtra a nie niezaciemniony filtr czyli DIN 4. Nie spawałem w innej samo-ściemniającej więc odnośnie działania filtra nie mam porównania z tego jestem zadowolony. Sama buda (maska beta90 ze zwykłym filtrem DIN10, można do niej włożyć samo-ściemniający filtr) kosztuje 220 PLN. To daje do myślenia ile wart jest filtr samo-ściemniający maski za mniej niż 200PLN.
Pytanie "ludzi" o coś ma niewielki sens każdy chwali to co ma ja tak samo. Szczególnie ma mały sens pytać spawacza o sprzęt BHP. Ja chętnie bym przetestować moją i kilka "tanich masek" w akcji.
Speedglas 9100 z tej serii jest lepsza od mojej pod względem jaśniejszego pola w stanie niezaciemnionym bo filtr ma wtedy wartość DIN3 ale nie ma możliwości podniesienia filtra i patrzenia przez czystą szybkę. Oraz jest szybszy o 0,00005s bo ma czas zaciemnienia 0,0001s
Temat mnie zaciekawił.
Ten PIROTEC PSS 01 ma czas zaciemnienia deklarowany 0,1ms czyli tyle samo co Speedglas 9100v/9100x za jedyne 1500/1800pln (różnią się polem widzenia).
Bardzo jest to ciekawe szczególnie że
ESAB WarriorTech deklaruje 0,3ms czyli 3x wolniejsza kosztuje 330pln
Optrel p550 Reptile deklaruje 0,2ms czyli 2x wolniejsza kosztuje 717pln
"Popularny esab" - Origo Tech
Dane techniczne ma uwaga 0,5ms czyli 5 razy wolniejsza za 330pln
Co ciekawe jedynie w tej dokumentacji znalazłem czas zaciemnienia zależny od temperatury otoczenia i jest on znacznie różny (0,2do 0,8ms) inni podają w temp. 25st. lub nie podają wcale.
Czy tylko ja uważam to za dziwne?