CNC podstawy ,nauka.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
CNC podstawy ,nauka.
1.Ile wg was średnio potrzeba miesięcy nauki aby opanować frezarke CNC lun toakrke CNC w dosc szerokim zakresie aby móc godnie pracować jako operator CNC ?
2. Prosze o wypowiedz osób które pracują dość długo na CNC aby opowiedziały swoich początkach i w jaki sposób udawało im się rozwiązywać trudne problemy..... Czy często popełniały jakieś błędy ?
3. Który z systemów operacyjnych maszyn CNC jest wg was najbardziej przystępny (pyt. dotyczy osób które pracowały na kilku) ?
4. Kwestia opłacalności zawodu . Na jakie zarobki moze liczyc operator CNC i czy to w ogole sie oplaca. Magazynier lajtowo zarabia 2 tysiące na reke . Pytanie jak to się ma do CNC gdzie odpowiedzialność jest duzo większa.
Na pewno zagranica opłacalność zawodu CNC jest duzo wieksza ponieważ tam zarobki Magazynier VS operator CNC dzieli spora różnica.
2. Prosze o wypowiedz osób które pracują dość długo na CNC aby opowiedziały swoich początkach i w jaki sposób udawało im się rozwiązywać trudne problemy..... Czy często popełniały jakieś błędy ?
3. Który z systemów operacyjnych maszyn CNC jest wg was najbardziej przystępny (pyt. dotyczy osób które pracowały na kilku) ?
4. Kwestia opłacalności zawodu . Na jakie zarobki moze liczyc operator CNC i czy to w ogole sie oplaca. Magazynier lajtowo zarabia 2 tysiące na reke . Pytanie jak to się ma do CNC gdzie odpowiedzialność jest duzo większa.
Na pewno zagranica opłacalność zawodu CNC jest duzo wieksza ponieważ tam zarobki Magazynier VS operator CNC dzieli spora różnica.
hej hej hej
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Dlugosc nauki na CNC, w zaleznosci od tego jaka masz wiedze na temat obrobki skrawaniem. Ale tak lekko liczac od zera to jakies 36 mieisecy. Duzo zalezy od nuczyciela lub osoby ktora cie uczy. M owie tu o nauce obslugi i programowaniu maszyn numerycznie sterowanych.
Poczatek na CNC to z reguly jest "znecanie sie na zielonym przyciskem" jesli robisz masowa produkcje. kilkanascie, kilkadziesiat lub kilkaset czesci na dzien.
Poczatek na CNC to z reguly jest "znecanie sie na zielonym przyciskem" jesli robisz masowa produkcje. kilkanascie, kilkadziesiat lub kilkaset czesci na dzien.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witaj
Z mojego doświadczenia...
może to być 3 dni lub 3 lata
w zależności od tego co już potrafisz (rys tech. podstawy obróbki skrawaniem lub erozyjnej lub inne w jakiej chciałbyś pracować )
na jakich maszynach chciałbyś pracować ( małe maszyny do 2 ton czy takie do 200 ton 3 osie czy 5-9 osi ..)
i czy pracowałeś na maszynach manualnych i ile
Sam widzisz że to nie jest takie proste bo to ty powinieneś wiedzieć na co Cię stać ...
Jeśli chodzi o sterowanie ... od prostego
- FAGOR
- Heidenhain
- FANUC
- Sinumerik
- Mazak
- NUM
Ale to też zależy od typu i daty produkcji sterownika ..
Z mojego doświadczenia...
może to być 3 dni lub 3 lata
w zależności od tego co już potrafisz (rys tech. podstawy obróbki skrawaniem lub erozyjnej lub inne w jakiej chciałbyś pracować )
na jakich maszynach chciałbyś pracować ( małe maszyny do 2 ton czy takie do 200 ton 3 osie czy 5-9 osi ..)
i czy pracowałeś na maszynach manualnych i ile
Sam widzisz że to nie jest takie proste bo to ty powinieneś wiedzieć na co Cię stać ...
Jeśli chodzi o sterowanie ... od prostego
- FAGOR
- Heidenhain
- FANUC
- Sinumerik
- Mazak
- NUM
Ale to też zależy od typu i daty produkcji sterownika ..
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: CNC podstawy ,nauka.
Witamciekrok pisze:1.Ile wg was średnio potrzeba miesięcy nauki aby opanować frezarke CNC lun toakrke CNC w dosc szerokim zakresie aby móc godnie pracować jako operator CNC ?
....
Jak posiadasz wiedzę na temat obróbki skrawaniem (wcześniej pracowałeś na maszynach manualnych) , to podchodząc (np.) do Haas nie powinieneś mieć problemów.
Soft w języku polskim , wykaz alarmów (w większości) ... w języku polskim

Hmm ...... mam nadzieję , że nie przeczyta tego k*** - pracodawca.bartuss1 pisze:....
zazwyczaj to jakies 2 -3 dni ....

..... po takich tekstach czasami tworzą się problemy.
....
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam.
Sama praca na maszynach CNC nie jest trudna i można się szybko danej maszyny nauczyć np:trenując na pulpicie heidenhain w domu na swoim kompie . Dobrze mieć przygotowanie zawodowe z obróbki skrawaniem(ale niekoniecznie) a przede wszystkim umieć czytać rysunki tech.. Żeby dobrze zarabiać nalezy nauczyć się programowania czyli cama. Idealnie by było poznać Cada, wtedy już nic nie stoi Ci na przeszkodzie żeby zarobić około 6000-8000 tys zł .Jakby co chętnie pomogę.Naprawdę nie jest to aż takie trudne.
Rys
Sama praca na maszynach CNC nie jest trudna i można się szybko danej maszyny nauczyć np:trenując na pulpicie heidenhain w domu na swoim kompie . Dobrze mieć przygotowanie zawodowe z obróbki skrawaniem(ale niekoniecznie) a przede wszystkim umieć czytać rysunki tech.. Żeby dobrze zarabiać nalezy nauczyć się programowania czyli cama. Idealnie by było poznać Cada, wtedy już nic nie stoi Ci na przeszkodzie żeby zarobić około 6000-8000 tys zł .Jakby co chętnie pomogę.Naprawdę nie jest to aż takie trudne.
Rys
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Witam miałem podobne zapytanie o naukę sterowania CNC , z zawodu jestem tokarzem i w tym robię jakieś 15 lat z przerwą teraz pracuję na TUG-40 jakieś 5 lat . Mamy frezarkę CNC HAAS ale nie znam się na tym a nie mam szans robić kurs albo szkolenie. Jak to można pojąć ?Widzę jak pracownik klika tam coś,ale co do czego to hgw
Pokazywał mi zjechanie do bazy , tylko że on albo nie chce wytłumaczyć o co kaman albo nie potrafi .

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
A w czym problem (?) ... niech wyśle Ciebie szef do firmy Abplanalp na szkolenie z zakresu obsługi maszyny .vales pisze:... Mamy frezarkę CNC HAAS ale nie znam się na tym a nie mam szans robić kurs albo szkolenie. ...
1. Pobrać, przeczytać i zrozumieć instrukcję obsługi ....Jak to można pojąć ?Widzę jak pracownik klika tam coś,ale co do czego to hgwPokazywał mi zjechanie do bazy , tylko że on albo nie chce wytłumaczyć o co kaman albo nie potrafi .

2. Kupić symulator .... i ćwiczyć , ćwiczyć , ćwiczyć.

p.s.
W razie pytań pisz do mnie ...... , obrabiarki Haas obsługuję i programuję już od czterech lat.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki