CNC , a księgowość

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

CNC , a księgowość

Post napisał: dasza77 » 29 gru 2007, 09:55

Każdy , kto prowadzi firmę wie , że istnieje coś takiego jak amortyzacja środków trwałych .
Załóżmy , że koszt (netto)wytworzenia mojej maszyny przekroczył 3500,- zł i okres użytkowania będzie dłuższy niż 1 rok, wtedy powinienem umieścic swoją , własnoręcznie wytworzoną (bądź zakupioną) maszynę cnc na liście środków trwałych i amortyzować ją w postaci comiesięcznych odpisów amortyzacyjnych.

Teraz moje pytanie do osób , które prowadzą swoją firmę i również posiadają ploterki , będź wypalarki laserowe na liście środków trwałych.
Do jakiej grupy należy zakwalifikować np ploter frezujący oraz ploter laserowy (służące do obróbki materiałów niemetalowych) oraz związany z tym procentowy wskaźnik amortyzacji ?
Przyznam się , że przeglądałem Klasyfikację środków trwałych kilkakrotnie i nie natrafiłem na zdecydowane i jednoznaczne zakfalifikowanie tych urządzeń.
Ja byłbym skłonny zakwalifikować te urządzenia do grupy 4 , rodzaj 492 lub 493 .

Przepraszam, że mój temat jest może dla niektórych nudny , ale jak się sam przekonałem w przeszłości sprawy księgowe są bardzo ważne.
Można się napracować nad różnymi zagadnieniami technicznymi , a złe ujęcie danej sprawy pod kątem księgowym zniweczy caly nasz trud.
Pozdrawiam - Darek

Tagi:

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ARGUS » 29 gru 2007, 16:37

Najprościej mówiąc
jeśli masz firmę to wygodniej jest poszczególne elementy konstrukcyjne maszyny wliczyć w koszty a wykonanie ramy na przykład wpakować w wyposażenie
unikasz amortyzacji i od razu odliczasz koszt i Vat za zakupione elementy.

Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dasza77 » 29 gru 2007, 18:23

znam ten "sposób" , ale czasem jest tak , że trzeba przyjąć urządzenie jako środek trwały, chociażby wtedy , gdy kupiłem ploter laserowy ( istnieją dokumenty celne SAD, oraz faktury za przewóz statkiem itd...) , a koszty wszystkich składników wynoszą ok. 15000,-.
Dlatego moje pytanie jest ciągle aktualne.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”