Maszynka dziala, wczoraj nowy PC podlaczony juz na stale (uzywalem E6200, 3GB ramu, 120GB Win7 Home 32, teraz E5600 (bodajze), 4GB ramu (niestety 32bit wiec 3GB leci teraz) i 300GB SATA... Co ciekawe buda ma glosniki wbudowane (Lenovo bodajze 7515 z LCD).
Zaczalem uzywac VisualMill i przerabiam toturial, poki co zadowolony jestem. Przez przypadek wiertlo polecialo po lozku tnac je

(czego nawet nie zauwazylem a pocial chyba 8 rowkow po 2mm bez wiekszych wskazan ze obciazenie poszlo w gore)
Niestety nie mam odpowiednich zaczepow na material tak wysoki (mam drewno 18mm), musze wydrukowac na drukarce 3d (Ultimaker mocno przerobiony) pierwsze odpowiednie zaczepy do 20-25mm, niestety przepalilem plastik w glowicy drukarki i musze to wyczyscic, wiec dzis jade po mini palnik zeby wypalic glowice i bede wieczorem drukowal zestaw zaczepow do CNC

i testy sie zaczna :>
Wycinalem poki co jakas uszczelke z drewna (8mm grubosci)
Generalnie z obrobka czekam na Gecko G540 aby zainstalowac 4 os i testowac aluminium
Silniki nawet nie zgrzaly sie na 400mm na chinskiej elektronice wiec sadze ze z Gecko pojda znacznie szybciej
Jesli ktos chetny to sprzedam chinska skrzynke :>
Acha cena to ok. £1150 + Gecko G540 z zasilaczem ok £250 czy £300 (nie jestem pewien bo w $ placilem) + 4 os bodajze £250 (80mm).
Sumarycznie £1650 (ok. 8300zl) z 4 osiami i swietnym kontrolerem G540 (zapewne chinski kontroler zostanie sprzedany za ok. 100-200F (zasilacz/kontrolery/skrzynia)
Byly male problemy z chlodzeniem (rurki byly "nadgiete" podczas skladania tak ze jak wlaczylem pompe to wylecial wezyk przy pompie robiac mala powodz, wyprostowalem wezyki, zacisk dalem na pompie i jest git).