Potwierdzam, że wykonanie wykrojnika, to taniocha. Jeśli dobre pamięta, to 50 zł za 1 metr osadzonego noża 2 punktowego ( grub. 0,7 mm)
Dodane 41 sekundy:
A 1 metr noża kosztuje ok. 5 zł.
cięcie pet / folii
pomoc dla szpitali
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: cięcie pet / folii
A ja zapytam tak:L
Jakiej szacowanej siły nacisku trzeba użyć żeby móc wycinać te maski? To jest kwestia paru ton czy raczej klilkudziesięciu?
No i jeszcze kwestia ciecia folii na ploterze:
Mam folię ale "z rolki" a więc jest ona wygięta co bezapelacyjnie nie nadaje się do ciecia ploterem w takim stanie - czy jest jakiś sposób aby ją "rozprostować"? - Przychodzi mi do głowy opalarka, ewentualnie jakiś stół podciśnieniowy ?
Jakiej szacowanej siły nacisku trzeba użyć żeby móc wycinać te maski? To jest kwestia paru ton czy raczej klilkudziesięciu?
No i jeszcze kwestia ciecia folii na ploterze:
Mam folię ale "z rolki" a więc jest ona wygięta co bezapelacyjnie nie nadaje się do ciecia ploterem w takim stanie - czy jest jakiś sposób aby ją "rozprostować"? - Przychodzi mi do głowy opalarka, ewentualnie jakiś stół podciśnieniowy ?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Zależy o co pytasz. Czy wycinanie jakąś profesjonalną maszyną czy nożykiem plotera tnącego?
Automaty sztancujące (duża szybkość ale i duża siła nacisku) to nacisk 300-400 ton, sztanctygle pewnie ze 100 ton, zależy jaki. Najpewniej 5 ton też by dało radę. Zależy od materiału i długości linii cięcia a jedna przyłbica to niezbyt długa linia cięcia.
Do trudnych plastików są sztanctygle z podgrzewanym stołem co pozwala uniknąć pękania plastiku.
Kiedyś wycinałem karty podobne do DO z takiej samej twardości materiału jak DO na prasie balansowej (taka z obrotowymi odważnikami, którymi się kręci) Prasa miała nacisk 5 ton i szło jak przez masło. Przyłbice są większe ale materiał łatwiejszy. Może się udać.
Taka prasa kosztuje kilkaset PLN (używana) a zrobi 100-150 szt/h.
Pierwszy przykład z brzegu:
allegro: numer -7286385186
"Let's Go Brandon"
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
A masz dostęp do plotera z głowica oscylacyjną? Bo to jest taki ploter.
"Let's Go Brandon"