Witam,
Czy jak będę na przecinarce CNC ciął blachę 8 to mocno mi ją pognie? Do tej pory ciąłem to plazmą, jednak dzisiaj nam padła a na jutro muszę mieć to wycięte, w związku z czym będę ciął tlenem.
Cięcie gazem 8 mm
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Dzisiaj ciąłem i troszkę blachę powyginało.
parametry cięcia:
Posuw: 650 mm/ min
Zapłon: 1,5 bar
Tlen tnący: 4 bary
Tlen grzejący: 2 bary
Może coś nie tak jest jeśli chodzi o gazy?
Mam pytanie jeszcze, chodzi mi o to, że czasami na łukach tlen przestaje mi ciąć blachę, na łukach i przy skrętach o 90 stopni. Czym to może być spowodowane? Jest to często w losowych miejscach, nie ma tam wżerów ani nic takiego. Jest po prosty puch i muszę cofać i wpalać się ponownie.
parametry cięcia:
Mam pytanie jeszcze, chodzi mi o to, że czasami na łukach tlen przestaje mi ciąć blachę, na łukach i przy skrętach o 90 stopni. Czym to może być spowodowane? Jest to często w losowych miejscach, nie ma tam wżerów ani nic takiego. Jest po prosty puch i muszę cofać i wpalać się ponownie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Więc jak mogę , to proponuję:Kopiusz pisze:Dzisiaj ciąłem i troszkę blachę powyginało.
parametry cięcia:
1. Tlen podtrzymujący 1,5bar
2. Tlen tnący 5bar lub nawet 6bar ale nie więcej
3. Gaz palny 0,5bar
4. Szybkość 600 przy 5bar. tlenu tnącego i 700mm/min przy 6bar tlenu tnącego.
Czystość i spokojność płomienia doreguluj na palniku.
Oczywiście to są parametry wyjściowe ale takie jakie można ustawić na reduktorach a doregulować na palniku. Jaki masz palnik

Parametry te dotyczą propanu i metanu
Co do przerywania cięcia , to może to być spowodowane za wolną jazdą i stal się gotuje strzelając w palnik. Ale to się za zwyczaj dzieje przy propanie i metanie. Acetylen strzeli i tnie dalej.
Ale to trzeba by widzieć … ciężko tak powiedzieć z jednego zdania.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Czyli prędkości mam ok. Tlen podtrzymujący to zapłon prawda? Natomiast grzejący to gaz palny czy odwrotnie? Chodzi, mi o to, że przy 0,5 bar podgrzewaniu to będzie mi się w materiał wpalało chyba 20 sekund. Proszę o wyrozumiałość. Palnik, nie mam pojęcia szczerze mówiąc, ponieważ był on przy przecinarce a nie dostałem do niego DTR. Przecinarka Zakmet Cutter 2.