Ciągastwo

Prasy, gilotyny, krawędziówki, tłoczniki i wykrojniki, etc...

Autor tematu
pit1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Ciągastwo

Post napisał: pit1 » 06 lut 2014, 18:30

Dzień dobry mam pytanie do państwa dostałem na kolokwium pytanie na które nie umiem na nie odpowiedzieć proszę bardzo pomoc oto tresc zadania: Liczba ciagadeł potrzebna do uzyskania współczynnika wydłuzenia lambda????

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: clubber84 » 06 lut 2014, 20:53

Witam,
jeśli ma kolega problem z zagadnieniem, to znaczy, że nie uważał na zajęciach lub nie uczęszczał na nie.
Mimo tego, w poniższym dokumencie ma kolega wyjaśnione od deski do deski, co pozwoli koledze samemu rozwiązać to zadanie oraz przyswoić dodatkowe informacje:
Proces ciągnienia

okon91

Post napisał: okon91 » 07 lut 2014, 12:16

Witam
Mam podobny problem co 'pit1', niestety po przeczytaniu tego pdf'a dalej nie wiem jak wyznaczyć ilość tych ciągadeł. Mógłby ktoś pokrótce to objaśnić.

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 07 lut 2014, 15:49

W zadaniu pewnie wystarczy policzyć ilość operacji ciągnienia danego materiału dla zadanego współczynnika odkształceń (np. dla współczynnika lambda 1,2) - czyli liczbę ciągadeł.
Wszystko jest podane w opracowaniu.
Ale jeśli naprawdę jesteście niekumaci, to ten urywek powinien Wam wystarczająco podpowiedzieć:
Określić dopuszczalną wartość odkształcenia względnego przekroju w jednym ciągu ξ dop .
W tym celu należy zaostrzyć próbki drutu i przeciągnąć je przez pobrane ciągadła (każdą próbkę, drutu przeciągnąć tylko z jednym stopniem odkształcenia względnego przekroju). Próbę, w której nastąpiło zerwanie próbki oraz próbę poprzedzająca ją, należy powtórzyć trzykrotnie. Za dopuszczalną wartość odkształcenia względnego przekroju w jednym ciągu ξ dop , można uważać w przybliżeniu wartość odkształcenia względnego przekroju z próby o największej wartości odkształcenia względnego, w której wszystkie trzy próbki zostały przeciągnięte bez urywania się.
I posługując się wzorami oraz tabelką tam zawartą możecie obliczyć ilość operacji ciągnienia.

Prościej chyba już się nie da wytłumaczyć. :roll:

okon91

Post napisał: okon91 » 07 lut 2014, 23:20

Dzięki za odpowiedź. Ja po prosu potrzebuje jakąś zależność w której po jednej stronie będzie liczba ciągadeł(liczba potrzebnych ciągów) a po drugiej związek ze współczynnikiem wydłużenia.

Znalazłem takie coś w jakimś projekcie ale nie wiem czy ten wzór jest prawdziwy:
K = (lnF0-lnFk)/ln'lambda_śr'
F0 - przekrój początkowy
Fk - przekrój po przeciąganiu
'lambda_śr' - średni współczynnik wydłużenia
K - liczba operacji ciągnienia

Mógłby ktoś potwierdzić jego słuszność lub niezgodność.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka plastyczna”