Ciągastwo
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam,
jeśli ma kolega problem z zagadnieniem, to znaczy, że nie uważał na zajęciach lub nie uczęszczał na nie.
Mimo tego, w poniższym dokumencie ma kolega wyjaśnione od deski do deski, co pozwoli koledze samemu rozwiązać to zadanie oraz przyswoić dodatkowe informacje:
Proces ciągnienia
jeśli ma kolega problem z zagadnieniem, to znaczy, że nie uważał na zajęciach lub nie uczęszczał na nie.
Mimo tego, w poniższym dokumencie ma kolega wyjaśnione od deski do deski, co pozwoli koledze samemu rozwiązać to zadanie oraz przyswoić dodatkowe informacje:
Proces ciągnienia
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
W zadaniu pewnie wystarczy policzyć ilość operacji ciągnienia danego materiału dla zadanego współczynnika odkształceń (np. dla współczynnika lambda 1,2) - czyli liczbę ciągadeł.
Wszystko jest podane w opracowaniu.
Ale jeśli naprawdę jesteście niekumaci, to ten urywek powinien Wam wystarczająco podpowiedzieć:
Prościej chyba już się nie da wytłumaczyć.
Wszystko jest podane w opracowaniu.
Ale jeśli naprawdę jesteście niekumaci, to ten urywek powinien Wam wystarczająco podpowiedzieć:
I posługując się wzorami oraz tabelką tam zawartą możecie obliczyć ilość operacji ciągnienia.Określić dopuszczalną wartość odkształcenia względnego przekroju w jednym ciągu ξ dop .
W tym celu należy zaostrzyć próbki drutu i przeciągnąć je przez pobrane ciągadła (każdą próbkę, drutu przeciągnąć tylko z jednym stopniem odkształcenia względnego przekroju). Próbę, w której nastąpiło zerwanie próbki oraz próbę poprzedzająca ją, należy powtórzyć trzykrotnie. Za dopuszczalną wartość odkształcenia względnego przekroju w jednym ciągu ξ dop , można uważać w przybliżeniu wartość odkształcenia względnego przekroju z próby o największej wartości odkształcenia względnego, w której wszystkie trzy próbki zostały przeciągnięte bez urywania się.
Prościej chyba już się nie da wytłumaczyć.

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dzięki za odpowiedź. Ja po prosu potrzebuje jakąś zależność w której po jednej stronie będzie liczba ciągadeł(liczba potrzebnych ciągów) a po drugiej związek ze współczynnikiem wydłużenia.
Znalazłem takie coś w jakimś projekcie ale nie wiem czy ten wzór jest prawdziwy:
K = (lnF0-lnFk)/ln'lambda_śr'
F0 - przekrój początkowy
Fk - przekrój po przeciąganiu
'lambda_śr' - średni współczynnik wydłużenia
K - liczba operacji ciągnienia
Mógłby ktoś potwierdzić jego słuszność lub niezgodność.
Znalazłem takie coś w jakimś projekcie ale nie wiem czy ten wzór jest prawdziwy:
K = (lnF0-lnFk)/ln'lambda_śr'
F0 - przekrój początkowy
Fk - przekrój po przeciąganiu
'lambda_śr' - średni współczynnik wydłużenia
K - liczba operacji ciągnienia
Mógłby ktoś potwierdzić jego słuszność lub niezgodność.