chłodzenie aluminium denaturatem a wubuch
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
chłodzenie aluminium denaturatem a wubuch
Jak w temacie jaką trzeba zapewnić wymianę powietrza żeby nie wybuchło. Potrzeba mi informacja ile m3 powietrza na 1g denaturatu. Znalazłem że próg wybuchowości to 1,3% obj. tylko jaką objętość w powietrzu mają pary denaturatu to ja nie wiem. Czy kiedyś komuś denaturat wybuchł albo się zapalił?
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Prawie zgadłeś:). Maszyna w pudle(z oknem żeby hałas odizolować) 2m x 1,6m x 1,8m w pieszczenie 3mx4m wysokość 2,7m.
Znalazłem coś takiego:
próg wybuchowości 1,3 obj. %
masa molowa etanolu 46g
moje obliczenia:
czyli 46g -> 22l z tego 2g/l
1,3 % z 1m3 to 13l czyli na m3 - 26g etanolu
planuję wentylator 1040m3/h oczywiście na zewnątrz.
czyli na godzinę musiało by iść 27 kg żeby było stężenie wybuchowe
więcej niż 0,5l (mniej niż 0,5kg) na godzinę nie zużywam więc mm spory zapas Pod warunkiem że dobrze liczę jestem elektronikiem z chemie miałem w liceum dawno temu jeśli ktoś mógłby zweryfikować moje obliczenia byłbym wdzięczny.
Znalazłem coś takiego:
próg wybuchowości 1,3 obj. %
masa molowa etanolu 46g
moje obliczenia:
czyli 46g -> 22l z tego 2g/l
1,3 % z 1m3 to 13l czyli na m3 - 26g etanolu
planuję wentylator 1040m3/h oczywiście na zewnątrz.
czyli na godzinę musiało by iść 27 kg żeby było stężenie wybuchowe
więcej niż 0,5l (mniej niż 0,5kg) na godzinę nie zużywam więc mm spory zapas Pod warunkiem że dobrze liczę jestem elektronikiem z chemie miałem w liceum dawno temu jeśli ktoś mógłby zweryfikować moje obliczenia byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2013, 11:12 przez uc8051, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Może zrób tak ,że będziesz wprowadzał powietrze rurą z dworu przez filtr do pudła maszyny a drugą rurą usuwał na zewnątrz....uc8051 pisze:planuję wentylator 1040m3/h oczywiście na zewnątrz.
Piszę to dlatego ,że jeśli zrobisz wentylator wyciągowy w pomieszczeniu to zimą nie nadążysz sipować do pieca

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Witam serdecznie 
Przeczytaj Kolego ten temat: wybuch oparów. Kolega AndrzejJS fajnie opisuje swoją przygodę
Pozdrawiam,
skoczek

Przeczytaj Kolego ten temat: wybuch oparów. Kolega AndrzejJS fajnie opisuje swoją przygodę

Pozdrawiam,
skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski