Skoro już mowa o zakupach z magazynów, to są ciekawsze problemy.
Jak rozliczyć zakup z Aliexpress gdy się kupowało wiele produktów i z rabatem?
Można napisać do sprzedawcy żeby wystawił fakturę, ale nie w tym problem.
Problem jest taki że zapłata była zbiorcza, za wiele zamówień i na konto Aliexpressu. Jak to przyjmie polski Urząd Skarbowy?
Nawet jakby od każdego sprzedawcy mieć fakturę, to i tak suma się nie zgodzi, bo Aliexpress dorzucił rabat. Czyli suma wpłacona do Aliexpressu będzie niższa niż suma jaką otrzymali sprzedawcy i umieścili na fakturach.
To samo będzie z zamówieniem z Allegro, bo tam też się da zamówić wiele przesyłek z magazynu zbiorczego.
Chińskie faktury na allegro
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Chińskie faktury na allegro
Dzięki za link, ale ja i tak się nie odważę wysłać tego księgowejmaciek95k pisze: ↑28 sty 2025, 19:33Myślę, że to Cię powinno zainteresować (usuń niepotrzebną spację).
https://spolecznosc.allegro .pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/jak-mog%C4%99-uzyska%C4%87-prawid%C5%82ow%C4%85-fv-od-chi%C5%84skiego-sprzedawcy/td-p/776669

No i żeby było jeszcze śmiesznej bo próbowałem też zweryfikować te numery:

Ach ta cudowna informatyzacja w Polsce

Dodane 4 minuty 26 sekundy:
@atom1477
Ja to na aliexpress kupuję na tyle mało i tanio że nie zaprzątam sobie głowy odliczaniem tego. No ale ja kupuję samą drobnicę. Na ogół można te droższe rzeczy kupić w Polsce od firm handlowych.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Skorzystam z tematu, i zapytam:
zna ktoś jakiegoś sprzedawcę z Allegro albo Aliexpress, który na pewno wystawia poprawne faktury, i ma w ofercie szyny z wózkami oraz/lub śruby kulowe z nakrętkami?
To że mogę kupić w PL 4 razy drożej z fakturą to ja wiem. Nie o to pytam.
zna ktoś jakiegoś sprzedawcę z Allegro albo Aliexpress, który na pewno wystawia poprawne faktury, i ma w ofercie szyny z wózkami oraz/lub śruby kulowe z nakrętkami?
To że mogę kupić w PL 4 razy drożej z fakturą to ja wiem. Nie o to pytam.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Może sposobem będzie kupno samych wózków od chinola. Te można bardzo tanio kupić na aliexpress bo są lekkie.
A szyny to już w PL, tylko czy będą pasowały.
Dodane 2 minuty 30 sekundy:
No i z tego co patrzyłem to mniej więcej to samo sprzedają niektóre polskie firmy za 150% ceny a nie 400%. Może skutek inflacji i starych cen. Ostatnio sporo takich rzeczy widziałem dużo tańszych niż z nowych dostaw.
A szyny to już w PL, tylko czy będą pasowały.
Dodane 2 minuty 30 sekundy:
No i z tego co patrzyłem to mniej więcej to samo sprzedają niektóre polskie firmy za 150% ceny a nie 400%. Może skutek inflacji i starych cen. Ostatnio sporo takich rzeczy widziałem dużo tańszych niż z nowych dostaw.