Chińska tokarka VEVOR
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Chińska tokarka VEVOR
Witam , szukam jakieś niedużej tokarki do domowego warsztatu , nie zależy mi na jakichś turbo precyzyjnych maszynach dlatego rozglądalem się za jakimś chińczykiem i przypadkiem wpadłem na tokarki marki VEVOR A konkretnie na ta , może ktoś już kupował taki sprzęt i chce się podzielić opinia czy warto czy w ogóle to nie jakiś przekręt żeby za te pieniądze kupić nową tokarke . https://www.amazon.pl/VEVOR-Metalowa-me ... B0874WYQ3L
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Chińska tokarka VEVOR
vevor to firma zajmująca się handlem, sprzedają też na aliexpresie, robiłem u nich dwa zakupy i wszystko było jak należy.
sprawiają wrażenie solidnej firmy, mają magazyn w niemczech i paczki przyszły bez dodatkowych opłat.
ale w tej tokarce to waga jakaś mizerna, podają że waży ok 76 kg, gdzie tytan 500 ma ok 120 kg. co prawda ma cięższą bo mechaniczną skrzynkę przekładniową ale jednocześnie krótsze o 25 cm łoże.
albo wkradł im się błąd, albo to jakaś oszczędnościowa wersja z odchudzonym odlewem łoża.
dowiedz się przed zakupem.
sprawiają wrażenie solidnej firmy, mają magazyn w niemczech i paczki przyszły bez dodatkowych opłat.
ale w tej tokarce to waga jakaś mizerna, podają że waży ok 76 kg, gdzie tytan 500 ma ok 120 kg. co prawda ma cięższą bo mechaniczną skrzynkę przekładniową ale jednocześnie krótsze o 25 cm łoże.
albo wkradł im się błąd, albo to jakaś oszczędnościowa wersja z odchudzonym odlewem łoża.
dowiedz się przed zakupem.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Fakt, że taka cena za nową 750-tkę to bardzo niewiele, ale ja bm Ci radził jakąś tej wielkości tokarkę z przekładnią zębatą we wrzecienniku(większy Mo), zwłaszcza że silnik DC 750W(wg opisu) przy napędzie bezpośrednim to bardzo niewiele, i na małych obrotach Mo jest niewystarczający.
No, i brak choćby najprostszej skrzynki posuwów (1/2; 1/1; 2,1 + nawrotnica) bardzo zubaża funkcjonalność.
Dobrze się zastanów jeśli potrzebujesz maszyny z takim rozstawem kłów.
Nawet odejmując skrzynkę posuwów, to i tak poniżej połowy masy innych tokarek tego typu napędu i tej wielkości https://www.cormak.pl/pl/srednica-tocze ... gKZA_D_BwE
a to nie wróży stabilnej pracy, zwłaszcza przy przecinaniu. (zasada - im cięższa obrabiarka, tym mniej podatna na drgania)
Nawiasem, opis iście ciekawy jak na kogoś kto handluje maszynami, wujek Google się nie spisał..
No, i brak choćby najprostszej skrzynki posuwów (1/2; 1/1; 2,1 + nawrotnica) bardzo zubaża funkcjonalność.
Dobrze się zastanów jeśli potrzebujesz maszyny z takim rozstawem kłów.
Też mi to mocno podpada jeśli to prawda, tyle to waży "400-tka". https://alle gro.pl/oferta/tokarka-do-metalu-holzmann-ed400fd-11485848375?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MWZjNTBhMGEtZDBjNC00OGIzLWEyZTItZDkxZWZjNjE0YmRhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=afc72e9a-1a60-4699-bb31-5fe510843a84w tej tokarce to waga jakaś mizerna, podają że waży ok 76 kg, gdzie tytan 500 ma ok 120 kg.
Nawet odejmując skrzynkę posuwów, to i tak poniżej połowy masy innych tokarek tego typu napędu i tej wielkości https://www.cormak.pl/pl/srednica-tocze ... gKZA_D_BwE
a to nie wróży stabilnej pracy, zwłaszcza przy przecinaniu. (zasada - im cięższa obrabiarka, tym mniej podatna na drgania)
Nawiasem, opis iście ciekawy jak na kogoś kto handluje maszynami, wujek Google się nie spisał..

Regulowany konik konny: stożek w wrzecionu konika mała ławka obrotowa:
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
A Jesteś w stanie zaproponować jakiś model tokarki z takimi rozwiązaniami?, nie ukrywam że jestem całkowicie nowy w temacie tokarek dlugos toczenia myślę że jest wystarczająca nie potrzebuje jakichś mega długich i dużych elementów, wcześniej szukałem jakiejś dużej polskiej maszyny ale raz że cokolwiek się znajduje jest na drugim końcu polski A dwa że stan jest w większości tragicznyRomanJ4 pisze: ↑05 sty 2022, 22:27Fakt, że taka cena za nową 750-tkę to bardzo niewiele, ale ja bm Ci radził jakąś tej wielkości tokarkę z przekładnią zębatą we wrzecienniku(większy Mo), zwłaszcza że silnik DC 750W(wg opisu) przy napędzie bezpośrednim to bardzo niewiele, i na małych obrotach Mo jest niewystarczający.
Dobrze się zastanów jeśli potrzebujesz maszyny z takim rozstawem kłów
-
- Posty w temacie: 3
A jaki masz na to budżet, bo rozrzut cen i możliwości jest duży, zwłaszcza, że ostatnie 1,5 roku w związku z sytuacją na świecie nawet hobbystyczne maszyny mocno podrożały (niektóre o 100%)?
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Mniej więcej 5-6 tyś dlatego też szukałem jakiejś używki , jednak ostatnio widzę bardzo dużo tego chińskiego sprzętu i zacząłem się zastanawiać czy nie warto pójść w coś takiego skoro raczej mam do roboty jakieś proste roboty A nie zarobkowe używanie całymi dniami
-
- Posty w temacie: 11
Dzięki za link, właśnie zakupiłem.
Do stali to się tak samo nie nadaje jak i wszystkie Nutoole, a może i nawet nie nadaje się bardziej, ale jest jedna cecha którą bije na głowę całą konkurencję z tej półki cenowej:
Otwór Przez Wrzeciono i Dokładność Wrzeciona: 1,5 cale / 38 mm, 0,01 mm
-
właśnie to mi pasowało do tego ta długość 750 gdzie większość ma 350 lub 500 A co do używania do stali tych chinskich zabawek to nie wiem bo niestety jeszcze żadnej z nich nie miałem okazji spawdzictuxcnc pisze: ↑06 sty 2022, 14:42Dzięki za link, właśnie zakupiłem.
Do stali to się tak samo nie nadaje jak i wszystkie Nutoole, a może i nawet nie nadaje się bardziej, ale jest jedna cecha którą bije na głowę całą konkurencję z tej półki cenowej:Otwór Przez Wrzeciono i Dokładność Wrzeciona: 1,5 cale / 38 mm, 0,01 mm
-
- Posty w temacie: 11
W skrócie, to jest tragedia.Paeelsz321 pisze: ↑06 sty 2022, 15:03A co do używania do stali tych chinskich zabawek to nie wiem bo niestety jeszcze żadnej z nich nie miałem okazji spawdzic
Po prostu nie ta sztywność.
Ale do takich rzeczy jak np. skrócić śrubę albo przetoczyć podkładkę, to się oczywiście nadaje.